Valenciai tésztapaella

Fideuá

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Valenciai tésztapaella
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db scampi
100 dkg halaprólék
40 dkg rövid tészta
15 dl víz
1 szem szegfűszeg
5 szem fekete bors
4 evőkanál olívaolaj
2 fej apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 db hámozott, kockára vágott paradicsom
1 teáskanál édes pirospaprika
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint bors
ízlés szerint
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A halaprólékból a vízzel, a babérlevéllel és szegfűszeggel megtűzdelt vöröshagymával, sóval és az egész borssal erős hallevest főzünk.

2. Egy paellaserpenyőben 2 evőkanál olajat felforrósítunk, a vöröshagymát és a fokhagymát üvegesre pároljuk benne.

3. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot és 8 dl hallevest ráöntünk. Felforraljuk, majd beletesszük a halat, pirospaprikával és petrezselyemmel ízesítjük.

4. A tésztát belekeverjük, sóval és borssal fűszerezzük. Addig főzzük, amíg leve majdnem teljesen elpárolog.

5. Közben a maradék olajban megsütjük a scampót és a garnélát.

6. Elosztjuk a tésztán, és előmelegített sütőben, 175 °C-on még 5 percig sütjük.

Nem kell mindig rizsnek lennie, ami Valencia paellaserpenyőiben fő. A fideua egyfajta tésztapaella, és a főzni szerető valenciaiak véleménye természetesen a tekintetben is megosztott, hogyan keletkezhetett ez az étel. Gandia kikötőjének környékén azt mesélik, a falubeli halászokban született meg az ötlet, mivel nem találtak rizst hajójuk fedélzetén a halleveshez, amivel a fogás után akartak új erőre kapni. Csak tészta volt a hajókonyhában. A szárazföldön ezzel szemben azt tartják, hogy éhes kirándulók tésztával segítettek magukon, amikor otthon felejtették a rendes paellához való rizst. Az mindenesetre biztos, hogy az elkészítése a paellához hasonlóan bizonyos mértékű ügyességet megkövetel. Ennél is ügyelni kell a hozzávalók arányára, és megfelelően kell szabályozni a tüzet.
Valenciai tésztapaella
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1554 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
Valenciai tésztapaella
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
recept beküldése