Töltött fogoly andalúz módra
Perdices rellenas a la andaluza



Elkészítés:
1. A foglyok zsigereit kivesszük, megmossuk, és jól leszárogatjuk. A belsőségeket apróra vágjuk. A sonkával, a szalonnával, a szardellával, a fehér kenyérrel és a petrezselyemmel elkeverjük, sóval és borssal fűszerezzük. A keveréket a foglyokba töltjük, a nyílást fogvájóval lezárjuk.
2. A kockára vágott paradicsomot, a sárgarépát és a paprikát tűzálló tálba tesszük, a töltött foglyokat ráfektetjük. A levessel és a sherryvel leöntjük. Előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 1 órán át sütjük. Közben a foglyokat többször meglocsoljuk a levükkel. A formában tálaljuk. Sült burgonya illik hozzá.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.