Majonéz

Salsa mayonesa

Elkészítési idő: 10 perc Munkaidő: 10 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Majonéz
Eljárások: kikeverés, préselés
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 dl olívaolaj
1 teáskanál borecet
vagy
1 teáskanál citromlé
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Felütjük a tojásokat. A tojássárgáját habverővel vagy mixerrel jó felverjük (1. kép).

2. Néhány csepp citromlét vagy ecetet adunk hozzá (2. kép).

3. Ezután az olívaolajat először cseppenként, majd vékony sugárban folyamatosan keverve beleöntjük (3. kép).

4. Ha a majonéz besűrűsödött, sóval és ecettel vagy citromlével ízesítjük.

Majonéz Majonéz Majonéz
Ha csak egy pár csepp citromra van szükségünk, ne vágjuk fel, elég ha beleszúrunk, és kinyomjuk a kellő lé mennyiséget.
Elkészítése után minél előbb használjuk fel.
A salsa mahonesáról folytatott vita szinte már vallásháborúvá fajult: Menorcán meg vannak győződve arról, hogy ezt a világszerte népszerű mártást a Baleár-szigeteken találták fel. Amikor a franciák 1756-ban elfoglalták Menorcát az angoloktól, a legszebb zsákmányuk a tojás és az olívaolaj krémes kombinációja volt. Állítólag egy itteni szakács alkotta meg Richelieu hercegnek, a franciák vezérének az utasítására. A történészek találtak 16. századbeli szövegeket, amelyekben már megemlítik a majonézt. Valószínűleg mindenütt, ahol elterjedt az olívaolaj, kialakult az egyszerűen tojással elkevert olaj receptje - legalábbis a Földközi-tenger melléki országokban, ahol az alioli (fokhagymás olaj) is készül. Hozzávalóként elég a tojássárgája, egy csipet só és egy kis ecet vagy citrom, ezenkívül már csak a laza csukló és óvatosság az olaj belekeverésénél a titka. Salátákhoz, halakhoz vagy zöldségekhez, paradicsommal rózsaszínre festve vagy fokhagymával gazdagítva - a mahonesának számtalan változata létezik, és mindannyiukra egyetlen szabály érvényes: a konyhából rögtön az asztalra kell kerülnie - hűtés nélkül.
Majonéz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2133 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
Majonéz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
szólj hozzá, értékelj