Vízitormaleves
Potaje de berros



Elkészítés:
1. A babot egy éjszakára beáztatjuk. Egy nagy lábosban kisütjük a szalonna zsírját. A vöröshagymát és a fokhagymát hozzáadjuk, és üvegesre pároljuk.
2. Ezután a babot az áztatóvizével együtt beleöntjük, és 60 percig főzzük.
3. A paradicsomot és a burgonyát belekeverjük, sóval, borssal és római köménnyel fűszerezzük.
4. Az egészet még 25 percig pároljuk, amíg az összes hozzávaló meg nem puhul.
5. A vízitormát megmossuk és átválogatjuk, a durva szárakat eltávolítjuk. A vízitormát felaprítjuk, és a sáfránnyal együtt a levesbe keverjük.
6. Néhány percig főzzük, ízesítjük, és zöld mojóval vagy gofióval (egyfajta, a Kanári-szigeteken használt, gabonadara) tálaljuk.
Zöld mártás korianderrel

1. A római köményt mozsárban vagy turmixban fokhagymával és a tengeri sóval összezúzzuk.
2. A korianderzöldet megmossuk, szárazra rázogatjuk, a leveleit lecsipkedjük a szárról. A leveleket a mozsárba tesszük, és az olívaolajat lassan hozzáöntjük. Az egészet sűrű dolgozzuk össze, szükség esetén még egy vizet adunk hozzá. Borssal és ecettel ízesítjük.