Töltött kalmár
Calamares rellenos



Elkészítés:
1. A kalmárokat megtisztítjuk, a fogókarjaikat apróra vágjuk. A fogókarokat 2 gerezd fokhagymával, a vöröshagyma felével és a petrezselyemmel, a sonkával, a zsemlemorzsával és a tojással összekeverjük.
2. A keveréket sóval, borssal és kevés pirospaprikával fűszerezzük, és a kalmár testébe töltjük. A nyílásokat fogvájóval összezárjuk. A töltött kalmárt lisztben megforgatjuk.
3. Az olívaolajat mély serpenyőben felforrósítjuk, és a kalmárt minden oldalán megpirítjuk benne. Kivesszük a serpenyőből, a maradék fokhagymát és vöröshagymát az olajban üvegesre pároljuk.
4. A kockára vágott paradicsomot és a maradék petrezselymet belekeverjük, pirospaprikával és citromlével ízesítjük. A kalmárt visszatesszük, a borral leöntjük és felforraljuk. Fedő alatt kis lángon kb. 60 percet pároljuk. Tálalás előtt sóval és borssal utánaízesítjük.