Galiciai mandulatorta

Tarta de Santiago

Adag: 1 tortaforma (4 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A formához:
igény szerint zsiradék
A megszóráshoz:
ízlés szerint porcukor
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A tésztához:
10 dkg vaj
20 dkg liszt
7 és fél dkg kristálycukor
1 db tojás
A töltelékhez:
4 db tojás
1 késhegynyi fahéj
1 db citrom héja

Elkészítés:

1. A lisztből, a cukorból, a vajból és a tojásból omlós tésztát gyúrunk (esetleg kevés tejet adva hozzá). A tésztát gömbölyűre formáljuk frissen tartó fóliába csomagolnak, és kb. 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

2. A töltelékhez a tojásokat a cukorral habosra verjük (3. kép). Ezután belekeverjük a citromhéjat, a mandulát és a fahéjat (2. kép) (4. kép).

3. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk. Egy kikent kapcsos formát kibéleljük vele (1. kép), és elosztjuk rajta a tölteléket (5. kép), és egy habkártyával belülről kifelé haladva elsimítjuk (6. kép). Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.

4. A mandulatortát a formában hagyjuk kihűlni. Süteményestálra tesszük, és szeletelés előtt porcukorral meghintjük (7. kép). A tarta de Santiago akkor igazán stílusos, ha a Jakab-lovagok keresztjét viseli (8. kép).

Galiciai mandulatorta Galiciai mandulatorta Galiciai mandulatorta Galiciai mandulatorta Galiciai mandulatorta Galiciai mandulatorta Galiciai mandulatorta Galiciai mandulatorta
Hogy miért viseli a torta de Santiago mandulatorta Jakab apostol nevét, senki nem tudja pontosan. Talán egykor egy zarándok vitte magával a receptet Galiciába, vagy egy jámbor ember ajánlotta az egyszerű süteményt egy emelkedett pillanatában a híres szentnek és Spanyolország patrónusának, nem tudhatjuk. Mindenesetre a torta évszázadok óta magán viseli a Jakab-lovagok keresztjét, amelyet finom fehér porcukorral visznek fel a tetejére. A Santiago de Compostelába érkező látogatók nagy része vásárol szuvenírként a zarándokvárosban az egész Spanyolországban népszerű tortából.
Galiciai mandulatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 6159 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
Galiciai mandulatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
lexikon