Galiciai tésztapástétom

Empanada gallega

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Galiciai tésztapástétom
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A formához:
igény szerint zsiradék
A kenéshez:
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A tésztához:
50 dkg liszt
1 evőkanál fehérbor
1 csipet kristálycukor
1 evőkanál vaj
1 teáskanál olívaolaj
igény szerint langyos víz
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A lisztet nagy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A fehérbort, az olívaolajat, a főzővajat, a sót, a cukrot és néhány evőkanál langyos vizet hozzáadunk (2. kép) és az egészet sima tésztává gyúrjuk össze. A tésztát kis ideig a hűtőszekrényben pihentetjük.

2. A tésztát két részre osztjuk, az egyiket lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy kikent formát kibélelünk vele (3. kép). A tészta felső végét hagyjuk kissé túllógni a formán. A tölteléket beletesszük (4. kép).

3. A maradék tésztát kinyújtjuk (5. kép), és a töltelékre fektetjük (6. kép). Az alsó tésztalap szélét a felsővel összesodorjuk. A tetejét tojássárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Ezt a tésztát kipróbálhatod az alábbi töltelékekkel:

húsos töltelék, szívkagylós töltelék, szardíniás töltelék.

Galiciai tésztapástétom Galiciai tésztapástétom Galiciai tésztapástétom Galiciai tésztapástétom Galiciai tésztapástétom

Húsos töltelék empanada de carnéhoz

Kép nélkül
50 dkg csíkokra vágott sertéskaraj
1 teáskanál édesnemes pirospaprika
4 evőkanál olívaolaj
2 nagyobb finomra aprított vöröshagyma
2 gerezd finomra aprított fokhagyma
2 db apróra vágott zöld húsú paprika
2 evőkanál sűrített paradicsom
ízlés szerint bors
ízlés szerint

1. Az olívaolajat nagy serpenyőben felforrósítjuk. A húscsíkokat megpirítjuk benne, majd kivesszük a serpenyőből.

2. A vöröshagymát és a fokhagymát a visszamaradt olajban üvegesre pároljuk, a paprikát és a sonkát belekeverjük, és kis ideig együtt sütjük.

3. A húst visszatesszük, és sűrített paradicsommal, sóval, borssal és pirospaprikával fűszerezzük. A tölteléket a pástétomra tesszük.

Szívkagylós töltelék empanada de berberechoshoz

Kép nélkül
200 dkg friss szívkagyló
1 késhegynyi csípős pirospaprika
2 db finomra aprított zöld húsú paprika
3 evőkanál olívaolaj
4 kis fej finomra aprított vöröshagyma
2 gerezd finomra aprított fokhagyma
ízlés szerint

1. A szívkagylót megtisztítjuk, alaposan megmossuk, a kinyílt kagylókat kidobjuk. Egy lábosban a kagylót babérlevéllel bő sós vízben felforraljuk. Fedő alatt addig főzzük, amíg a héja kinyílik, közben az edényt többször megrázzuk.

2. A kagylót leszűrjük, hagyjuk kihűlni, és a húsát kiszedjük a héjból. Az olívaolajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, a vöröshagymát, a fokhagymát és a paprikát megpároljuk benne. Sóval és pirospaprikával fűszerezzük, végül belekeverjük a kagylóhúst. A tölteléket a pástétomra tesszük.

Szardíniás töltelék empanada de sardinashoz

Kép nélkül
100 dkg konyhakész szardínia
6 nagyobb fej finomra aprított vöröshagyma
5 evőkanál olívaolaj
2 db finomra aprított zöld húsú paprika
4 db hámozott, kockára vágott paradicsom
ízlés szerint bors
ízlés szerint

1. Egy nagy serpenyőben a vöröshagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk.

2. A paprikát és a paradicsomot hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és 10 percig főzzük.

3. A szardíniát egyenletesen elosztjuk a tésztalapon, és a zöldséges mártást ráöntjük.

Galiciai tésztapástétom
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1797 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
Galiciai tésztapástétom
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
van itthon