Mandulás hajó
Carbayones



Elkészítés:
1. A vajból, a lisztből sóval és 1,25 dl vízzel leveles tésztát készítünk, és 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
2. Közben a töltelékhez a tojássárgáját a citrom-héjjal és a cukorral habosra verjük. A brandyt és a darált mandulát belekeverjük. A tojásfehérjét nagyon kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk.
3. A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk. Kis, hosszúkás sütőformákat kikenünk, és a leveles tésztával kibéleljük. A tölteléket elosztjuk bennük, és alufóliával letakarjuk őket, hogy sütés közben ne piruljanak túlságosan. A hajókat előmelegített sütőben, 200 °C-on aranyszínűre sütjük. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
4. A tojáskrémhez a tojássárgáját a cukorral habosra verjük. A citromhéjat belekeverjük. Az étkezési keményítőt kevés vízzel elvegyítjük, és a tojásos-cukros krémhez adjuk. Gőz fölött sűrű krémmé verjük, és a süteményre simítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, végül vékonyan bekenjük csokoládé- vagy cukormázzal.
Csokoládémáz
1. A főzőcsokoládét lereszeljük, hozzáadjuk a porcukrot és a langyos vizet. Folytonosan keverve olyan sűrűre főzzük, hogy hideg tányérra cseppentve ne folyjon szét.
2. A tűzről levéve elkeverjük benne a vajat, és ráöntjük a bevonandó tészta vagy torta tetejére. Késlappal elsimítjuk.
Az elkészült máz 1 tortához elegendő.
Cukormáz
1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, kanalanként adagolva jól elkeverjük a szitált porcukorral, végül néhány csepp szűrt citromlével.
2. Azonnal bevonjuk vele a tortát, melyet ezután néhány percre kikapcsolt, langyos sütőbe teszünk.