Mandulás hajó

Carbayones

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Mandulás hajó
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A bevonathoz:
igény szerint cukormáz
vagy
igény szerint csokoládémáz
A formákhoz:
igény szerint zsiradék
A tésztához:
25 dkg vaj
1 és ¼ dl víz
25 dkg liszt
1 teáskanál
A tojáskrémhez:
1 db citrom reszelt héja
A töltelékhez:
dl brandy
2 db szétválasztott tojás
½ db citrom reszelt héja
12 és fél dkg kristálycukor

Elkészítés:

1. A vajból, a lisztből sóval és 1,25 dl vízzel leveles tésztát készítünk, és 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

2. Közben a töltelékhez a tojássárgáját a citrom-héjjal és a cukorral habosra verjük. A brandyt és a darált mandulát belekeverjük. A tojásfehérjét nagyon kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk.

3. A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk. Kis, hosszúkás sütőformákat kikenünk, és a leveles tésztával kibéleljük. A tölteléket elosztjuk bennük, és alufóliával letakarjuk őket, hogy sütés közben ne piruljanak túlságosan. A hajókat előmelegített sütőben, 200 °C-on aranyszínűre sütjük. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.

4. A tojáskrémhez a tojássárgáját a cukorral habosra verjük. A citromhéjat belekeverjük. Az étkezési keményítőt kevés vízzel elvegyítjük, és a tojásos-cukros krémhez adjuk. Gőz fölött sűrű krémmé verjük, és a süteményre simítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, végül vékonyan bekenjük csokoládé- vagy cukormázzal.

Csokoládémáz

Kép nélkül
1 dl langyos víz
7 dkg porcukor
1 dkg vaj

1. A főzőcsokoládét lereszeljük, hozzáadjuk a porcukrot és a langyos vizet. Folytonosan keverve olyan sűrűre főzzük, hogy hideg tányérra cseppentve ne folyjon szét.

2. A tűzről levéve elkeverjük benne a vajat, és ráöntjük a bevonandó tészta vagy torta tetejére. Késlappal elsimítjuk.

Az elkészült máz 1 tortához elegendő.

Cukormáz

Kép nélkül
25 dkg átszitált porcukor
néhány csepp citromlé

1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, kanalanként adagolva jól elkeverjük a szitált porcukorral, végül néhány csepp szűrt citromlével.

2. Azonnal bevonjuk vele a tortát, melyet ezután néhány percre kikapcsolt, langyos sütőbe teszünk.

Mandulás hajó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1767 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
Mandulás hajó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
ételfotó