Asztúriai babos egytálétel

Fabada Asturiana

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Asztúriai babos egytálétel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 szál véres hurka
2 szál fűszeres kolbász
40 dkg fehérbab
50 dkg pácolt, kicsontozott sertéscsülök
vagy
50 dkg pácolt, kicsontozott dagadó
vagy
50 dkg pácolt, kicsontozott oldalas
½ teáskanál édes pirospaprika
2 evőkanál olívaolaj
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 fej apróra vágott vöröshagyma
15 dkg kockára vágott füstölt szalonna
ízlés szerint
ízlés szerint bors
néhány szál sáfrány

Elkészítés:

1. A pácolt, levegőn szárított sertéscsülköt egy éjszakán vízbe áztatjuk, közben egyszer kicseréljük a vizét. A babot szintén egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.

2. A szalonnát, a vöröshagymát és a fokhagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk. A húst és a babot hozzáadjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi az összes hozzávalót éppen ellepi.

3. Babérlevéllel, sáfránnyal, pirospaprikával és borssal fűszerezzük, felforraljuk, és közepes lángon kb. 90 percet pároljuk. Közben többször megkeverjük, és szükség szerint öntünk még rá vizet.

4. Amikor a bab már majdnem megpuhult, beletesszük a hurkát és a kolbászt. Sóval és borssal fűszerezzük, és addig főzzük, amíg a bab teljesen megpuhul. Tálalás előtt a húst, a hurkát és a kolbászt kivesszük az edényből, feldaraboljuk, majd visszatesszük a babba.

Az igazi fabadában a faba főszerepet játszik: a nagy, lapos, fehér bab, amelyet főleg Larca, Pravia, Cangas de Narcea és Villaviciosa környékén termesztenek. Az újvilágból származik, egykor az asztúriai tengerészek hozták magukkal. A fabes a legdrágább spanyol babfajták közé tartozik, de ízében is egyedülálló: vajpuhaságú, finom héjú, kemény húsú és szemcsés.
A recept eredetileg lacón-nal készül, ami pácolt, levegőn szárított sertéscsülök.
Ez az egytálétel Asztúria nemzeti étele. A fabadát hagyományosan lapos agyagedényben tálalják, és fakanállal eszik.
Asztúriai babos egytálétel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3094 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
Asztúriai babos egytálétel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
hírlevél