Leveles tészta spenóttal és garnélával
Hojaldre de espinacas y gambas



Elkészítés:
1. A leveles tésztát a csomagoláson olvasható útmutató szerint felengedjük. Kinyújtjuk, és 12 négyzetre vágjuk. A spenótot átválogatjuk és alaposan megmossuk. A vöröshagymát és a fokhagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk. A sonkát és a kissé lecsepegtetett spenótot hozzáadjuk, és fedő alatt néhány percig pároljuk. Ezután levesszük a fedőt, és kis lángon tovább pároljuk.
2. Egy másik edényben megolvasztjuk a vajat, a lisztet hozzáadjuk, és megpirítjuk. Folyamatosan keverve hozzáöntjük a tejet, és sűrű besamelmártássá főzzük. A spenóthoz keverjük, sóval, borssal, szerecsendióval, fahéjjal és cukorral édeskésre ízesítjük, majd levesszük a tűzről. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
3. A tojások sárgáját a spenótos mártáshoz keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Utoljára a garnélát keverjük bele.
4. Egy tepsit hideg vízzel kiöblítünk, és 4 levelestészta-darabot teszünk rá. A spenótos krém felét elosztjuk rajta, a leveles tésztával letakarjuk, rátesszük a maradék krémet, és a megmaradt tésztával lefedjük. A felvert tojássárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben, 220 °C-on kb. 15 percig sütjük. Rögtön tálaljuk.
Leveles tészta

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.
2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.
3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.
4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.
5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.
7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.
A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.