Leveles tészta spenóttal és garnélával

Hojaldre de espinacas y gambas

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg spenót
1 csomag mélyhűtött leveles tészta
20 dkg főtt garnélarák
2 db szétválasztott tojás
1 késhegynyi fahéj
1 késhegynyi reszelt szerecsendió
2 és fél dl tej
1 evőkanál liszt
1 evőkanál vaj
10 dkg csíkokra vágott serrano sonka
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd finomra aprított fokhagyma
1 fej finomra aprított vöröshagyma
ízlés szerint kristálycukor
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A leveles tésztát a csomagoláson olvasható útmutató szerint felengedjük. Kinyújtjuk, és 12 négyzetre vágjuk. A spenótot átválogatjuk és alaposan megmossuk. A vöröshagymát és a fokhagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk. A sonkát és a kissé lecsepegtetett spenótot hozzáadjuk, és fedő alatt néhány percig pároljuk. Ezután levesszük a fedőt, és kis lángon tovább pároljuk.

2. Egy másik edényben megolvasztjuk a vajat, a lisztet hozzáadjuk, és megpirítjuk. Folyamatosan keverve hozzáöntjük a tejet, és sűrű besamelmártássá főzzük. A spenóthoz keverjük, sóval, borssal, szerecsendióval, fahéjjal és cukorral édeskésre ízesítjük, majd levesszük a tűzről. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.

3. A tojások sárgáját a spenótos mártáshoz keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Utoljára a garnélát keverjük bele.

4. Egy tepsit hideg vízzel kiöblítünk, és 4 levelestészta-darabot teszünk rá. A spenótos krém felét elosztjuk rajta, a leveles tésztával letakarjuk, rátesszük a maradék krémet, és a megmaradt tésztával lefedjük. A felvert tojássárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben, 220 °C-on kb. 15 percig sütjük. Rögtön tálaljuk.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
1.25 dl víz
1 teáskanál
2-3 csepp citromlé
4 dkg olvasztott vaj
25 dkg rozsliszt vagy
25 dkg búzaliszt
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.

2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.

4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.

5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.

7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.

A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.

Leveles tészta spenóttal és garnélával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1730 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
Leveles tészta spenóttal és garnélával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
cikkek