Töltött tengeri pók

Txangurro relleno

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Töltött tengeri pók
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 csokor leveszöldség
2 evőkanál vaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 db hámozott, kockára vágott paradicsom
1 szál karikára vágott póréhagyma
2 szál kockára vágott sárgarépa
4 evőkanál olívaolaj
2 gerezd finomra aprított fokhagyma
2 szem finomra aprított mogyoróhagyma
1 fej hámozott, félbevágott vöröshagyma
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A leveszöldséget és a vöröshagymát sós vízbe tesszük, és felforraljuk. A tengeri pókot a vízbe tesszük, és kb. 8 percig főzzük. Ezután kivesszük, és hagyjuk kihűlni. A páncélját éles késsel feltörjük, a lábait és az ollóját levágjuk. A húst kiszedjük a páncélból és a lábakból, és apróra vágjuk.

2. A mogyoróhagymát és a fokhagymát olívaolajon üvegesre pároljuk. A sárgarépát, a póréhagymát és a paradicsomot hozzáadjuk, és 5 percig pároljuk. Néhány kanál főzőlét és a tengeri pók húsát belekeverjük, és 10 percig főzzük. A sherryt ráöntjük, sóval és borssal ízesítjük. Az egészet beletöltjük a tengeri pók páncéljába.

3. A zsemlemorzsát összekeverjük a petrezselyemmel, és elosztjuk a tölteléken. A vajat darabokban rászórjuk, és előmelegített sütőben, 200 °C-on átsütjük. Rögtön tálaljuk.

A nagy tengeri pók egyáltalán nem pók - először is ezt kell leszögezni. Másik neve, az ördögrák már közelebb jár a valósághoz: a tengeri pók rákféle, amelynek Spanyolországban sehol sincsenek olyan lelkes rajongói, mint Baszkföldön. A tengeri pók jellegzetessége a kerek, rücskös 10-20 cm átmérőjű páncélja, valamint két parányi ollója. Az előrehaladáshoz mindkét oldalán 4-4 vékony lába van, így valóban pókra hasonlít. Valószínűleg így keletkezhetett félrevezető neve is.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Könnyű, száraz, fehér habzóbor illik hozzá.
Töltött tengeri pók
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3948 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
Töltött tengeri pók
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
most van szezonja

Kapcsolódó receptek (tengeripók, leveszöldség összetevők alapján)