Tonhaltál

Baszk tonhaltál, Marmitako

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tonhaltál
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 nagyobb kockára vágott burgonya
2 db érett, kockára vágott paradicsom
2 nagy kimagozott, kockára vágott zöld húsú paprika
80 dkg konyhakész, apróra vágott tonhal
2 gerezd finomra aprított fokhagyma
2 fej finomra aprított vöröshagyma
1 és ¼ dl olívaolaj
5 dl halalaplé
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
igény szerint kockára vágott kenyér
vagy
igény szerint pirított fehérkenyér

Elkészítés:

1. A tonhalat megmossuk, szárazra itatjuk, falatnyi darabokra vágjuk, megsózzuk és megborsozzuk.

2. Az olívaolajat vasserpenyőben vagy tűzálló agyagedényben felforrósítjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát üvegesre pároljuk benne. A paprikát hozzáadjuk, és kissé szintén megpároljuk. A paradicsomot és a burgonyát belekeverjük, a levessel felöntjük, és 20 percig gyenge tűzön főzzük.

3. Ezután hozzáadjuk a tonhalat, óvatosan összekeverjük a zöldséggel, és 10 percig állni hagyjuk, de már nem főzzük. Sóval és borssal ízesítjük, petrezselyemmel megszórjuk, és a vasedényben vagy az agyagedényben tálaljuk. Pirított fehér kenyeret vagy kenyérkockákat adunk mellé.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Tonhaltál
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1325 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
Tonhaltál
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
bevásárlólista