Langusztatál

Caldereta de langosta

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Langusztatál
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 nagy főtt languszta
50 dkg érett, hámozott paradicsom
2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
1 dl olívaolaj
5 fej finomra aprított mogyoróhagyma
3 gerezd finomra aprított fokhagyma
5 dl halalaplé
1 csokor zöldfűszer
dl brandy
1 csipet kristálycukor
4 szelet vékony szeletre vágott fehérkenyér
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A langusztákat feltörjük és feldaraboljuk.

2. Az olívaolajat lábosban felmelegítjük, a mogyoróhagymát és a fokhagymát aranyszínűre pirítjuk benne. A kockára vágott paradicsomot hozzáadjuk, és kissé megpároljuk. A halalaplével felöntjük, babérlevéllel, fűszercsokorral (petrezselyem, kakukkfű, tárkony), brandyvel, sóval és borssal ízesítjük. Közepes lángon sűrűre főzzük.

3. Ezután eltávolítjuk a babérlevelet és a fűszercsokrot, beletesszük a langusztadarabokat, és a mártásban felmelegítjük, de már nem főzzük. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük.

4. A kenyérszeleteket kissé megpirítjuk, négy mélytányérba tesszük, és elosztjuk rajtuk az ételt. Petrezselyemmel megszórjuk, és azonnal tálaljuk.

Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Könnyű, száraz, fehér habzóbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Langusztatál
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1954 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
Langusztatál
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
google+