Tudelai zöldséges egytálétel

Menestra de Tudela

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tudelai zöldséges egytálétel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg friss zöldborsó
50 dkg zsenge disznóbab
50 dkg spárga
10 db zsenge articsóka
12 és fél dkg szárított sonka
1 db citrom leve
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 evőkanál liszt
2 és fél dl zöldségleves
1 evőkanál zsír
vagy
1 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A zöldbabot és a babot kifejtjük, a spárgát meghámozzuk. A zöldséget enyhén sós vízben kb. 20 perc alatt félpuhára pároljuk. Az articsóka külső, bőrös leveleit eltávolítjuk. Az articsókát sós vízben citromlével szintén félpuhára pároljuk.

2. Az olívaolajat lapos agyagedényben felforrósítjuk, és a sonkát zsírjára sütjük benne. A fokhagymát hozzáadjuk, és megpároljuk. Liszttel megszórjuk, és ízlés szerint 2,5-5 dl zöldséglevest kevergetve hozzáöntünk. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a zöldséget, és kis ideig pároljuk benne. Sóval és borssal ízesítjük.

A leves nehezebb, téli változata a menestra de invierno, fő hozzávalói az articsóka, a karfiol, a kárdi, a spenót és a sonka.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Tudelai zöldséges egytálétel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1817 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
Tudelai zöldséges egytálétel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
twitter