Tudelai zöldséges egytálétel
Menestra de Tudela



Elkészítés:
1. A zöldbabot és a babot kifejtjük, a spárgát meghámozzuk. A zöldséget enyhén sós vízben kb. 20 perc alatt félpuhára pároljuk. Az articsóka külső, bőrös leveleit eltávolítjuk. Az articsókát sós vízben citromlével szintén félpuhára pároljuk.
2. Az olívaolajat lapos agyagedényben felforrósítjuk, és a sonkát zsírjára sütjük benne. A fokhagymát hozzáadjuk, és megpároljuk. Liszttel megszórjuk, és ízlés szerint 2,5-5 dl zöldséglevest kevergetve hozzáöntünk. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a zöldséget, és kis ideig pároljuk benne. Sóval és borssal ízesítjük.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.