Navarrai töltött paprika

Pimientos del piquillo rellenos

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A mártáshoz:
4 db negyedekre vágott paradicsom
2 db konzerv pimiento
1 szelet pirított, kockára vágott kenyér
1 dl olívaolaj
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 fej apróra vágott vöröshagyma
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A paprikához:
12 kisebb tintahal
7 és fél dkg szárított sonka
12 db konzerv, egész pimiento
10 dl víz
2 dl olívaolaj
2 gerezd finomra aprított fokhagyma
1 fej finomra aprított vöröshagyma
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
2 db hámozott, kockára vágott paradicsom
1 teáskanál liszt
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A tintahalat megtisztítjuk, a tintazacskót eltávolítjuk és félretesszük. A tintahalat 10 percig a vízben főzzük, majd leszűrjük. A levét felfogjuk. A tintahalakat feldaraboljuk, néhány fejet a díszítéshez félreteszünk.

2. Az olívaolajat felforrósítjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát üvegesre pároljuk benne. A petrezselymet, a sonkát és a paradicsomot hozzáadjuk. Liszttel megszórjuk, egy keveset öntünk rá a tintahal főzőlevéből, sűrűre főzzük, sóval és borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt tintahalat. A paprikákat óvatosan megtöltjük ezzel a keverékkel, és egy agyagedénybe egymás mellé fektetjük őket. Ezután 2,5 dl tintahallével leöntjük, és gyenge tűzön felmelegítjük.

3. Közben a mártáshoz az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát olívaolajon üvegesre pároljuk. A paradicsomot és a pimientost hozzáadjuk, és kevergetve kis ideig sütjük.

4. A tintazacskókból finom lyukú szűrőn átöntjük a tintát, és a tintahal maradék főzőlevével feloldjuk. A babérlevéllel és a pirított kenyérkockákkal a mártáshoz adjuk, és az egészet kb. 20 percig gyenge tűzön főzzük. Ezután eltávolítjuk a babérlevelet, a mártást botmixerrel összeturmixoljuk, sózzuk és borsozzuk.

5. A mártást előmelegített tálra öntjük, elrendezzük rajta a töltött paprikákat, és a tintahalfejekkel díszítjük.

Sok spanyolnak már az illusztris pimientos del piquillo nevének említésére összegyűlik a nyál a szájában. A kis, fűszeres paprikák alig 8 cm hosszúak és mélyvörösek. Nyers állapotban kissé kesernyés ízük miatt nem jelentenek nagy élvezetet. Ezért nyílt lángon megsütik őket, majd lehúzzák a héjukat, kimagozzák, és konzervként árusítják őket. Nem olcsó, mert a feldolgozásuk fáradságos kézi munkával történik. A fatűz adta füstös íz és a paprikafajta fűszeres karaktere kitűnően harmonizál a tenger gyümölcseivel, halakkal és gombákkal.
Navarrai töltött paprika
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1922 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
Navarrai töltött paprika
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó, 2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az... bővebben...
recepttár