Bableves croutonnal
Bableves krutonnal, Bableves pirított kenyérkockával



Elkészítés:
1. A babféléket és a csicseriborsót 12 órán át vízben áztatjuk. Leszűrjük, lecsöpögtetjük. Kevés vízben 60 percen át főzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük.
2. A lencsét forró vízben 30 perc alatt puhára főzzük. A tönkölymagot megfőzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük.
3. Az olajon 5 perc alatt megpároljuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert, a bazsalikomot, a petrezselymet, a zsályát. Sózzuk, borsozzuk.
4. Hozzáadjuk a babot, a csicseriborsót, a lencsét, a paradicsomot, az árpagyöngyöt. Felöntjük a zöldséglevessel, 5-10 percig a hozzávalókat együtt főzzük. Krutonnal díszítjük. Forrón tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. A fűszercsokrot kötünk petrezselyemből, kakukkfűből, 2 babérlevélből és 1 szál szárzellerből .
2. A court bouillonhoz (alapléhez) nagy lábosban felforraljuk a vizet a borral, a zöldségekkel, a fűszercsokorral, a babérlevéllel, a sóval és borssal. A lángot takarékra állítjuk, és fedő nélkül 30 percig főzzük. Átszűrjük, a zöldségeket kidobjuk, és a lét hagyjuk kihűlni.