Zöldségleves tönkölymaggal



Elkészítés:
1. Az éjszakára beáztatott babot, a kissé összenyomott fokhagymát és a zsályaleveleket annyi vízben, amennyi ellepi, körülbelül 60 percen át főzzük.
2. A zsályaleveleket és a fokhagymát kidobjuk, a babot megsózzuk. Leszűrjük. A főzőlevet félrerakjuk.
3. A bab felét robotgéppel pépesítjük. Az olajon megpirítjuk az összevágott fokhagymát. Hozzáadjuk a zellert, a sárgarépát, a hagymát. Együtt pároljuk tovább. Ráöntjük a zöldséglevest, belerakjuk a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk. Letakarjuk, 30 percig közepes hőfokon főzzük.
4. Beleszórjuk a tönkölymagot, és további 20 percig főzzük.
5. Következhet a zöldborsó, a babpüré s a félretett főzőlé. Még 20 percig főzzük. Meghintjük kevés olajjal. Forrón tálaljuk.
Zöldségleves

1. Az olajat felhevítjük egy edényben.
2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a póréhagymát, a zellert, a paradicsomot és a petrezselymet. Letakarjuk. Alacsony hőfokon 5 percig pároljuk.
3. Beletesszük a borsot, a szegfűszeget és a babérlevelet. Sózzuk, majd forró vízzel felöntjük.
4. Letakarjuk, 60 percen át főzzük. Leszűrjük finom szűrőn, s kivesszük a főtt zöldségeket.