Zöldséges kenyérkorona

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöldséges kenyérkorona
Adag: 10 darab (300 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 adag kenyértészta
10 db kimagozott, csíkokra vágott piros húsú kaliforniai paprika
10 db kimagozott, csíkokra vágott sárga húsú kaliforniai paprika
10 db kimagozott, csíkokra vágott zöld húsú kaliforniai paprika
500 dkg karikára vágott cukkini
100 dkg karikára vágott póréhagyma
125 dkg zöldborsó
50 db friss bazsalikomlevél
1 teáskanál szójaszósz
60 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A tésztát elkészítjük, körülbelül 60 percre félrerakjuk kelni. Az óra elteltével egy centi vastagra nyújtjuk, 30 centiméteres kört vágunk belőle.

2. Kivajazunk egy kapcsos tortaformát, belesimítjuk a tésztát. Megkenjük tojássárgájával. A maradék tésztából kibéleljük a tortaforma oldalát. Az oldalsó gyűrűt 2,5 centinként bevágjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyen még 60 percen át kelesztjük.

3. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat), s közben 3 evőkanál olajon, közepes tűzön 10 perc alatt megpároljuk a kaliforniai paprikákat. Ha kész, tűzálló edénybe rakjuk.

4. A fennmaradó olajon megpároljuk a cukkinit és a póréhagymát. A zöldborsót forró, sós vízben 10 perc alatt készre főzzük. A kész zöldségeket a kaliforniai paprikához keverjük, a bazsalikommal és a szójaszósszal együtt. Melegen tartjuk.

5. A maradék tojással megkenjük a tésztát, 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsúsztatjuk egy tálra és a tetejére halmozzuk a még meleg zöldségeket. Forrón vagy melegen tálaljuk.

Ilyen szemet gyönyörködtető kenyérrel várhatjuk a gyerekeket iskola után.

Kenyér- és focacciatészta

Kenyér- és focacciatészta
A focacciaalaphoz::
50 dkg liszt
7 gramm élesztőpor vagy
2.5 dkg friss élesztő
2 dl meleg víz
0.75 teáskanál
1 teáskanál kristálycukor
A kenyértésztaalaphoz::
1 teáskanál
75 dkg liszt
23.5 dl meleg víz
1 teáskanál kristálycukor
2.5 dkg élesztő vagy
7 gramm élesztőpor

1. Az élesztőt a cukorral, a meleg víz felével 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.

2. A liszt közepébe mélyedést vájunk, ide öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Összekeverjük.

3. A gyúródeszkát kissé meglisztezzük. A tésztát a deszkára rakjuk. Először 10 ujjal markolva, majd ököllel nyomkodva, végül dagasztva összedolgozzuk a tésztát. Cipót formálunk belőle. A cipót kézfejjel lelapogatjuk. Visszahajtjuk, tenyérrel megnyomkodjuk. El-elforgatjuk. Ismét visszahajtjuk, nyomkodjuk. A műveletet legalább 8-10 percen át folytatjuk. Ha a tészta elég kemény és nem ragad sem a kezünkhöz, sem a deszkához, néhányszor a lisztes deszkához csapkodjuk, hogy a levegő kimenjen belőle. Ha tenyérrel megnyomjuk, érezzük, milyen rugalmas.

4. A tésztát kiolajozott tálba rakjuk, letakarjuk, meleg helyen legalább kétszeresére kelesztjük. Akkor jó a tészta, ha az ujjunk nyoma benne marad. Ne feledjük: az élesztő „munkája" nagyban függ az időjárástól, a melegtől, a nedvességtől, tehát előfordul, hogy a kelési idő hosszabb lesz.

Zöldséges kenyérkorona
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1893 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
(Kossuth Kiadó, 2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek folytatása. A sokféle módon elkészíthető zöldséges ételek – levesek, pizzák, lepények, szendvicsek, saláták, sült... bővebben...
Zöldséges kenyérkorona
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
(Kossuth Kiadó, 2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek folytatása. A sokféle módon elkészíthető zöldséges ételek – levesek, pizzák, lepények, szendvicsek, saláták, sült... bővebben...
szótár