Zöldséges kenyérkorona



Elkészítés:
1. A tésztát elkészítjük, körülbelül 60 percre félrerakjuk kelni. Az óra elteltével egy centi vastagra nyújtjuk, 30 centiméteres kört vágunk belőle.
2. Kivajazunk egy kapcsos tortaformát, belesimítjuk a tésztát. Megkenjük tojássárgájával. A maradék tésztából kibéleljük a tortaforma oldalát. Az oldalsó gyűrűt 2,5 centinként bevágjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyen még 60 percen át kelesztjük.
3. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat), s közben 3 evőkanál olajon, közepes tűzön 10 perc alatt megpároljuk a kaliforniai paprikákat. Ha kész, tűzálló edénybe rakjuk.
4. A fennmaradó olajon megpároljuk a cukkinit és a póréhagymát. A zöldborsót forró, sós vízben 10 perc alatt készre főzzük. A kész zöldségeket a kaliforniai paprikához keverjük, a bazsalikommal és a szójaszósszal együtt. Melegen tartjuk.
5. A maradék tojással megkenjük a tésztát, 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsúsztatjuk egy tálra és a tetejére halmozzuk a még meleg zöldségeket. Forrón vagy melegen tálaljuk.
Kenyér- és focacciatészta

1. Az élesztőt a cukorral, a meleg víz felével 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.
2. A liszt közepébe mélyedést vájunk, ide öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Összekeverjük.
3. A gyúródeszkát kissé meglisztezzük. A tésztát a deszkára rakjuk. Először 10 ujjal markolva, majd ököllel nyomkodva, végül dagasztva összedolgozzuk a tésztát. Cipót formálunk belőle. A cipót kézfejjel lelapogatjuk. Visszahajtjuk, tenyérrel megnyomkodjuk. El-elforgatjuk. Ismét visszahajtjuk, nyomkodjuk. A műveletet legalább 8-10 percen át folytatjuk. Ha a tészta elég kemény és nem ragad sem a kezünkhöz, sem a deszkához, néhányszor a lisztes deszkához csapkodjuk, hogy a levegő kimenjen belőle. Ha tenyérrel megnyomjuk, érezzük, milyen rugalmas.
4. A tésztát kiolajozott tálba rakjuk, letakarjuk, meleg helyen legalább kétszeresére kelesztjük. Akkor jó a tészta, ha az ujjunk nyoma benne marad. Ne feledjük: az élesztő „munkája" nagyban függ az időjárástól, a melegtől, a nedvességtől, tehát előfordul, hogy a kelési idő hosszabb lesz.