Csicseriborsós lepény ricottával



Elkészítés:
1. Az élesztőt, a cukrot 1.25 dl vízben 15 perc alatt felfuttatjuk.
2. A kétféle lisztet és a sót tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a maradék vizet. Sima és rugalmas tésztát gyúrunk. 120 percre félrerakjuk kelni.
3. Olajjal kikenünk négy kisméretű, téglalap alakú sütőformát. A tésztát négyfelé osztjuk. Kissé lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egyenként a sütőformába simítjuk.
4. Rátesszük a paradicsomszószt vagy a konzervparadicsomot, és 30 percig hagyjuk kelni.
5. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat), és 25 percig sütjük a lepényeket.
6. A sütőből kivéve rárakjuk a ricottát, az olajbogyót, és meglocsoljuk olívaolajjal. Még 5 percig sütjük, majd forrón tálaljuk.
Paradicsomszósz

1. A fokhagymát 4 evőkanál olajon megpirítjuk.
2. Hozzáadjuk az oregánót, a majoránnát, a bazsalikomot, a paradicsomot. Belekeverjük a napon szárított paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
3. Lefedjük, majd 45 percig alacsony hőfokon, néha kevergetve megfőzzük.
Ezt a paradicsomszószt főtt tésztákhoz, rizshez, burgonyához, puliszkához, tönkölybúzamaghoz, árpagyöngyhöz is felhasználhatjuk.