Paradicsomos lepény



Elkészítés:
1. A tésztát elkészítjük, hűtőbe rakjuk.
2. A kis kockákra vágott paradicsomot szitába helyezzük, lecsöpögtetjük.
3. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Egy 23 centiméteres sütőformát kiolajozunk.
4. A tojásokat és a tejet felverjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a paradicsomot, a tejszínt, a sajtot, a fokhagymát, a petrezselymet, a kakukkfüvet, a bazsalikomot.
5. A tésztát kinyújtjuk, kibéleljük a sütőformát úgy, hogy a peremén kilógjon a tészta. Villával megszurkáljuk, a töltelékkel megtöltjük. A tészta széleit visszahajtjuk, majd 35-40 percig sütjük. Forrón vagy melegen tálaljuk.
Omlós vajastészta
1. A lisztet és a sót tálba szitáljuk.
2. A vajjal összemorzsoljuk. A jeges vízzel kemény tésztát gyúrunk.
3. Cipót formálunk, nejlonzacskóban vagy folpackban 60 percre hűtőszekrénybe rakjuk.
Az aktuális recept szerint használjuk a tésztát.