Spenótos tekercs gyümölcscsatnival

Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Spenótos tekercs gyümölcscsatnival
Adag: 1 tepsi (4-6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg mélyhűtött leveles tészta
15 dkg vékonyra szeletelt ementáli sajt
50 dkg mángold
vagy
50 dkg spenót
31 dkg chutney
1 db tojás
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
4 evőkanál vaj
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Kivajazunk és kilisztezünk egy tepsit.

2. A spenótot vagy a mángoldot 5 percig főzzük. Lehűtjük, lecsöpögtetjük, apróra vágjuk. Mintegy 3 evőkanál vajon a fokhagymával 5 percig pároljuk, végül sózzuk.

3. A felengedett tésztát kissé lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Rárakjuk a keveréket, az ementáli sajtot és a csatnit.

4. A tésztát feltekerjük. Tepsibe rakjuk, a tetejét késsel bevagdaljuk. Megkenjük a felvert tojással, és 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük. Azonnal tálaljuk.

A gyümölcscsatni bio- vagy ázsia élelmiszerboltban kapható.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
1.25 dl víz
1 teáskanál
2-3 csepp citromlé
4 dkg olvasztott vaj
25 dkg rozsliszt vagy
25 dkg búzaliszt
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.

2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.

4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.

5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.

7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.

A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.

Gyümölcschutney

Kép nélkül
100 dkg hámozott, apróra vágott vegyes gyümölcs
2 dl borecet
2 fej apróra vágott vöröshagyma
1 evőkanál vaj
ízlés szerint őrölt fehérbors
ízlés szerint

1. A lédús gyümölcsöt (lehet alma, őszibarack, körte, stb.), ha kell, meghámozzuk, húsát apróra vágjuk.

2. A felforrósított vajon a megtisztított, apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, beletesszük a gyümölcsöt és a cukrot.

3. Leöntjük az ecettel, és a hőt alacsonyra véve kb. 20 percig főzzük. A fűszerekkel ízesítjük.

4. Alaposan kimosott, kiszárított üvegekbe töltjük, lezárjuk, és hideg helyen tároljuk. Sült szárnyasokhoz kínáljuk.

Kb. 2 db 2 dl-es üveg chutney-t kapunk.

Spenótos tekercs gyümölcscsatnival
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1675 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
(Kossuth Kiadó, 2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek folytatása. A sokféle módon elkészíthető zöldséges ételek – levesek, pizzák, lepények, szendvicsek, saláták, sült... bővebben...
Spenótos tekercs gyümölcscsatnival
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
(Kossuth Kiadó, 2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek folytatása. A sokféle módon elkészíthető zöldséges ételek – levesek, pizzák, lepények, szendvicsek, saláták, sült... bővebben...
lexikon