Brokkolis, sárgarépás lepény



Elkészítés:
1. A tésztát elkészítjük, hűtőbe rakjuk.
2. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Kivajazunk és kilisztezünk egy 23 centiméter átmérőjű sütőformát.
3. A zöldségeket 4-5 percig sós vízben főzzük, lecsöpögtetjük.
4. Kissé lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztát, és sütőformába rakjuk. Ráhelyezzük a zöldségeket.
5. A tojásokat, a tejet, a tejszínt, a sajtot, a szerecsendiót, a sót, a borsot egy tálban összekeverjük, majd a zöldségekre öntjük.
6. 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük a tésztát. Forrón vagy melegen tálaljuk.
Omlós tészta

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.
2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).
3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).
4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.
Kb. 35 dkg tésztát kapunk.