Articsókás lepény

Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A töltelékhez:
10 dkg kockára vágott fontina sajt
25 dkg ricotta
6 db articsóka
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 csipet szerecsendió
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
1 fej finomra vágott mogyoróhagyma
4 evőkanál víz
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. A tésztát elkészítjük, hűtőbe rakjuk. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Kivajazunk és kilisztezünk egy 25 centiméteres kerek sütőformát.

2. Kissé lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztát. A tésztával kibéleljük a formát, villával megszurkáljuk. Sütőpapírral letakarjuk, egykilónyi szárazbabot helyezünk rá, 10 perc alatt világosbarnára sütjük. Eltávolítjuk a papírt és a babot.

3. Az articsóka felső harmadát levágjuk, a leveleit eltávolítjuk, megtisztítjuk. Félbevágjuk és vékonyra szeleteljük. A mogyoróhagymával, a sóval, a vízzel olajon megpároljuk az articsókaszeleteket.

4. A ricottát, a petrezselymet, a tojásokat, a szerecsendiót, a sót, a borsot összekeverjük. A tésztára rakjuk a Fontina-kockákat, az articsókás és a ricottás keveréket.

5. 25-35 perc alatt aranysárgára sütjük. Forrón vagy melegen kínáljuk.

Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Omlós tészta

Omlós tészta
10 dkg hideg vaj
20 dkg liszt
1 nagy csipet kristálycukor
1-2 csepp vaníliaaroma
1 nagy csipet
1 db tojás

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).

2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).

3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

Kb. 55 dkg tésztát kapunk.

Articsókás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1521 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
(Kossuth Kiadó, 2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek folytatása. A sokféle módon elkészíthető zöldséges ételek – levesek, pizzák, lepények, szendvicsek, saláták, sült... bővebben...
Articsókás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
(Kossuth Kiadó, 2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek folytatása. A sokféle módon elkészíthető zöldséges ételek – levesek, pizzák, lepények, szendvicsek, saláták, sült... bővebben...
szótár