Pikáns pite orosz salátával

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Pikáns pite orosz salátával
Adag: 1 sütőforma (6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
18 dkg zöldbab
18 dkg zöldborsó
5 dl majonéz
2 db burgonya

Elkészítés:

1. Ha a tészta elkészült, a hűtőbe rakjuk.

2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kivajazunk egy 23 centiméteres kerek sütőformát. A tésztát kissé lisztezett gyúródeszkán 5 milliméter vastagságúra nyújtjuk. Kibéleljük a sütőformát, az oldalakat is. A tésztát villával megszurkáljuk, beborítjuk sütőpapírral és egy kiló szárazbabbal. Ezzel a súllyal borítva 20 perc alatt világosbarnára sütjük. Levesszük a papírt és a babot.

3. A zöldségeket forró, sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük. A főtt burgonyát, a sárgarépát felkockázzuk, a zöldbabot kis darabokra vágjuk. Néhány zöldséget díszítésnek félrerakunk.

4. A majonézt a kész zöldségekkel összekeverjük, a tésztára öntjük, zöldségdarabokkal díszítjük.

E különleges pite állófogadásokon kedvelt.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Tojásos tészta

Tojásos tészta
30 dkg liszt
12.5 dkg vaj
0.5 teáskanál
2-4 evőkanál hideg víz

1. A lisztet és a sót tálba szitáljuk.

2. Hozzáadjuk a tojássárgáját is. A vajjal összemorzsoljuk.

3. A jeges vízzel kemény tésztát gyúrunk. Cipót formálunk, nejlonzacskóban vagy folpackban 60 percre hűtőszekrénybe rakjuk.

Az aktuális recept szerint használjuk a tésztát.

Pikáns pite orosz salátával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1989 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
(Kossuth Kiadó, 2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek folytatása. A sokféle módon elkészíthető zöldséges ételek – levesek, pizzák, lepények, szendvicsek, saláták, sült... bővebben...
Pikáns pite orosz salátával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
(Kossuth Kiadó, 2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek folytatása. A sokféle módon elkészíthető zöldséges ételek – levesek, pizzák, lepények, szendvicsek, saláták, sült... bővebben...
twitter