Zsályás lepény



Elkészítés:
1. A tésztát elkészítjük, a finomra vágott zsályaleveleket belegyúrjuk. Körülbelül 90 percre félrerakjuk kelni.
2. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat). Kiolajozunk egy 25 x 38 centiméteres sütőformát.
3. A tésztát kinyújtjuk, belesimítjuk a sütőformába. Megkenjük az olajjal, megsózzuk a tengeri sóval, és 30 perc alatt aranysárgára sütjük. Forrón vagy melegen tálaljuk.
Kenyér- és focacciatészta

1. Az élesztőt a cukorral, a meleg víz felével 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.
2. A liszt közepébe mélyedést vájunk, ide öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Összekeverjük.
3. A gyúródeszkát kissé meglisztezzük. A tésztát a deszkára rakjuk. Először 10 ujjal markolva, majd ököllel nyomkodva, végül dagasztva összedolgozzuk a tésztát. Cipót formálunk belőle. A cipót kézfejjel lelapogatjuk. Visszahajtjuk, tenyérrel megnyomkodjuk. El-elforgatjuk. Ismét visszahajtjuk, nyomkodjuk. A műveletet legalább 8-10 percen át folytatjuk. Ha a tészta elég kemény és nem ragad sem a kezünkhöz, sem a deszkához, néhányszor a lisztes deszkához csapkodjuk, hogy a levegő kimenjen belőle. Ha tenyérrel megnyomjuk, érezzük, milyen rugalmas.
4. A tésztát kiolajozott tálba rakjuk, letakarjuk, meleg helyen legalább kétszeresére kelesztjük. Akkor jó a tészta, ha az ujjunk nyoma benne marad. Ne feledjük: az élesztő „munkája" nagyban függ az időjárástól, a melegtől, a nedvességtől, tehát előfordul, hogy a kelési idő hosszabb lesz.