Szeszélyes lepény

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Szeszélyes lepény
Adag: 1 darab (30 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 szem félbevágott koktélparadicsom
20 dkg vékonyra szeletelt mozzarella sajt
6 dkg vékonyra szeletelt ricotta sajt
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 csipet őrölt oreganó
8 db friss bazsalikomlevél
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. A tésztát elkészítjük, belegyúrunk 1 evőkanál olajat. Körülbelül 90 percre félrerakjuk kelni.

2. A paradicsomot félbevágjuk, sózzuk, egy szitában 10 perc alatt lecsöpögtetjük. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat). Kiolajozunk egy 30 centiméteres sütőformát.

3. A tésztát 30 centiméteres körré nyújtjuk, és belesimítjuk a sütőformába. Mintegy 20 percig sütjük.

4. A sütőből kivéve rárakjuk a paradicsomokat és a szeletelt mozzarellát. Sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk az őrölt oregánóval és a friss bazsalikomlevelekkel. Rálocsoljuk a maradék olajat, és még 5 percig sütjük. Rárakjuk a ricotta sajtszeleteket, és azonnal tálaljuk.

Kenyér- és focacciatészta

Kenyér- és focacciatészta
A focacciaalaphoz::
50 dkg liszt
7 gramm élesztőpor vagy
2.5 dkg friss élesztő
2 dl meleg víz
0.75 teáskanál
1 teáskanál kristálycukor
A kenyértésztaalaphoz::
1 teáskanál
75 dkg liszt
23.5 dl meleg víz
1 teáskanál kristálycukor
2.5 dkg élesztő vagy
7 gramm élesztőpor

1. Az élesztőt a cukorral, a meleg víz felével 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.

2. A liszt közepébe mélyedést vájunk, ide öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Összekeverjük.

3. A gyúródeszkát kissé meglisztezzük. A tésztát a deszkára rakjuk. Először 10 ujjal markolva, majd ököllel nyomkodva, végül dagasztva összedolgozzuk a tésztát. Cipót formálunk belőle. A cipót kézfejjel lelapogatjuk. Visszahajtjuk, tenyérrel megnyomkodjuk. El-elforgatjuk. Ismét visszahajtjuk, nyomkodjuk. A műveletet legalább 8-10 percen át folytatjuk. Ha a tészta elég kemény és nem ragad sem a kezünkhöz, sem a deszkához, néhányszor a lisztes deszkához csapkodjuk, hogy a levegő kimenjen belőle. Ha tenyérrel megnyomjuk, érezzük, milyen rugalmas.

4. A tésztát kiolajozott tálba rakjuk, letakarjuk, meleg helyen legalább kétszeresére kelesztjük. Akkor jó a tészta, ha az ujjunk nyoma benne marad. Ne feledjük: az élesztő „munkája" nagyban függ az időjárástól, a melegtől, a nedvességtől, tehát előfordul, hogy a kelési idő hosszabb lesz.

Szeszélyes lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1537 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
(Kossuth Kiadó, 2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek folytatása. A sokféle módon elkészíthető zöldséges ételek – levesek, pizzák, lepények, szendvicsek, saláták, sült... bővebben...
Szeszélyes lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
(Kossuth Kiadó, 2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek folytatása. A sokféle módon elkészíthető zöldséges ételek – levesek, pizzák, lepények, szendvicsek, saláták, sült... bővebben...
twitter