Olajbogyós, ricottás, endíviás pizza



Elkészítés:
1. A tésztát elkészítjük, félrerakjuk kelni. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat). Kiolajozunk egy 30 centiméteres pizzasütőt.
2. Ha a kelési idő letelt, a tésztát átgyúrjuk és kézzel a tepsibe simítjuk.
3. Az endíviát forró, sós vízben 5 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, finomra vágjuk. Két evőkanál olajon, közepes tűzön, 3 perc alatt megpirítjuk.
4. Az endíviát, a ricottát, az olajbogyót, a fenyőmagot, a mazsolát és a kapribogyót egy tálban összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk.
5. A keveréket a tésztára terítjük, meglocsoljuk a maradék olajjal, majd 25-30 perc alatt világosbarnára sütjük a pizzát. Forrón tálaljuk.
Pizzatészta

1. Az élesztőt a cukorral és a meleg víz felével felfuttatjuk. Ha friss élesztőt használunk, a felfuttatás előtt összemorzsoljuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.
2. A közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet, majd hozzáadjuk az adott recept szerinti adalékokat. (Ez lehet olívaolaj, oregánó, fekete bors stb.)
3. Fakanállal összekeverjük, és robotgéppel vagy kézzel alaposan összegyúrjuk.
4. A tésztát olajjal kikent tálba rakjuk, letakarjuk, 45 percre félrerakjuk - lehetőleg meleg helyre. (Az olajtól nem szárad ki a tészta.)
5. Ha megkelt, kerek formára vagy a sütőtál méretére kinyújtjuk.
6. Az adott recept szerinti feltéttel megsütjük. Forrón tálaljuk.
(Ha calzonét készítünk, a kerek pizzatészta közepére halmozzuk a tölteléket, félbehajtjuk, a tésztaszéleket összenyomjuk.)