Padlizsános pizza



Elkészítés:
1. A tésztát elkészítjük, félrerakjuk kelni. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat). Kiolajozunk egy 30 centiméteres pizzasütőt.
2. Ha a kelési idő letelt, a tésztát átgyúrjuk és kézzel a tepsibe simítjuk.
3. A paradicsomokat 1 percre forró vízbe mártjuk, majd jéghideg vízzel leöblítjük és a héjukat lehúzzuk. Vékonyra vágjuk, a magokat eltávolítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oregánóval.
4. A vékonyra szeletelt padlizsán mindkét oldalát 5-5 percig grillserpenyőben megsütjük. A tésztára helyezzük a paradicsomszeleteket, meglocsoljuk a maradék olajjal.
5. Mintegy 15-20 percig sütjük a pizzát. A sütőből kivéve rárakjuk a padlizsán és a mozzarellaszeleteket. Még 5-10 percig sütjük. Forrón tálaljuk.
Pizzatészta

1. Az élesztőt a cukorral és a meleg víz felével felfuttatjuk. Ha friss élesztőt használunk, a felfuttatás előtt összemorzsoljuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.
2. A közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet, majd hozzáadjuk az adott recept szerinti adalékokat. (Ez lehet olívaolaj, oregánó, fekete bors stb.)
3. Fakanállal összekeverjük, és robotgéppel vagy kézzel alaposan összegyúrjuk.
4. A tésztát olajjal kikent tálba rakjuk, letakarjuk, 45 percre félrerakjuk - lehetőleg meleg helyre. (Az olajtól nem szárad ki a tészta.)
5. Ha megkelt, kerek formára vagy a sütőtál méretére kinyújtjuk.
6. Az adott recept szerinti feltéttel megsütjük. Forrón tálaljuk.
(Ha calzonét készítünk, a kerek pizzatészta közepére halmozzuk a tölteléket, félbehajtjuk, a tésztaszéleket összenyomjuk.)