Padlizsános, paradicsomos pizza



Elkészítés:
1. A tésztát elkészítjük, félrerakjuk kelni.
2. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat). Kiolajozunk egy 30 centiméteres pizzasütőt.
3. Ha a kelési idő letelt, a tésztát átgyúrjuk és kézzel a tepsibe simítjuk.
4. Egy tálban összekeverjük a paradicsomot, az olajat, az oregánót, a sót és a borsot. A keveréket a tésztára terítjük.
5. Mintegy 20 perc alatt világosbarnára sütjük.
6. Közben a lisztezett padlizsánszeleteket forró olajban 5-7 perc alatt kisütjük. Papírtörlőn leitatjuk a felesleges zsiradékot.
7. A pizzát a sütőből kivéve megszórjuk a ricotta sajttal, beborítjuk a sült padlizsánnal. Forrón tálaljuk.
Pizzatészta

1. Az élesztőt a cukorral és a meleg víz felével felfuttatjuk. Ha friss élesztőt használunk, a felfuttatás előtt összemorzsoljuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.
2. A közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet, majd hozzáadjuk az adott recept szerinti adalékokat. (Ez lehet olívaolaj, oregánó, fekete bors stb.)
3. Fakanállal összekeverjük, és robotgéppel vagy kézzel alaposan összegyúrjuk.
4. A tésztát olajjal kikent tálba rakjuk, letakarjuk, 45 percre félrerakjuk - lehetőleg meleg helyre. (Az olajtól nem szárad ki a tészta.)
5. Ha megkelt, kerek formára vagy a sütőtál méretére kinyújtjuk.
6. Az adott recept szerinti feltéttel megsütjük. Forrón tálaljuk.
(Ha calzonét készítünk, a kerek pizzatészta közepére halmozzuk a tölteléket, félbehajtjuk, a tésztaszéleket összenyomjuk.)