Paradicsomos pizza pestóval



Elkészítés:
1. A tésztát elkészítjük, félrerakjuk kelni.
2. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat). Kiolajozunk egy 25x38 centiméteres tepsit.
3. Ha a kelési idő letelt, a tésztát átgyúrjuk és kézzel a tepsibe simítjuk. A tésztát az olajjal megspricceljük. Sózzuk, majd 25 percig sütjük.
4. A sütőből kivéve rászórjuk a sajtot. Még 5 percig sütjük. Meghintjük a pestóval és a finomra darabolt paradicsommal. Forrón tálaljuk.
Pizzatészta

1. Az élesztőt a cukorral és a meleg víz felével felfuttatjuk. Ha friss élesztőt használunk, a felfuttatás előtt összemorzsoljuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.
2. A közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet, majd hozzáadjuk az adott recept szerinti adalékokat. (Ez lehet olívaolaj, oregánó, fekete bors stb.)
3. Fakanállal összekeverjük, és robotgéppel vagy kézzel alaposan összegyúrjuk.
4. A tésztát olajjal kikent tálba rakjuk, letakarjuk, 45 percre félrerakjuk - lehetőleg meleg helyre. (Az olajtól nem szárad ki a tészta.)
5. Ha megkelt, kerek formára vagy a sütőtál méretére kinyújtjuk.
6. Az adott recept szerinti feltéttel megsütjük. Forrón tálaljuk.
(Ha calzonét készítünk, a kerek pizzatészta közepére halmozzuk a tölteléket, félbehajtjuk, a tésztaszéleket összenyomjuk.)
Pesto

1. A bazsalikomot, a fenyőmagot, a fokhagymát, az olajat, a sót, a borsot összeturmixoljuk.
2. Egy tálban a parmezán sajttal és a forró vízzel összekeverjük. (A hozzáadott víz mennyiségétől függ, hogy sűrűbb vagy hígabb a pestónk.)