Sajtos, sárgarépás pikáns lepény



Elkészítés:
1. A lisztet és a sót edénybe szitáljuk, hozzáadjuk a vajat, összemorzsoljuk. Beleöntjük a vizet és rugalmas tésztát gyúrunk. Cipóvá formáljuk, majd folpackba vagy nejlonzacskóba téve 30 percre a hűtőbe tesszük.
2. A sárgarépát robotgépben összeturmixoljuk, utána 4 evőkanál vajon 5 percig, alacsony hőfokon pároljuk.
3. A maradék vajon a lisztet megpirítjuk, hozzáöntjük a forró tej felét és besűrítjük. Kevergetve hozzáadjuk a maradék tejet, a szerecsendiót, a sót, a fehér borsot. Állandó keverés mellett 5-10 perc alatt besamelmártást készítünk.
4. A répakeverékhez adjuk, belekeverjük a 4 tojássárgáját és a parmezán sajtot. Kissé lisztezett deszkán 5 milliméter vastagra nyújtjuk a tésztát.
5. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáztűzhelyen 5-ös fokozat). Egy 20 centiméteres kerek sütőformát kivajazunk, kilisztezünk, kibéleljük a tésztával.
6. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgarépához keverjük. A tésztára öntjük, amit 45-50 perc alatt aranyszínűre sütünk. Forrón vagy melegen tálaljuk.