Fénylő gesztenye



Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat).
2. A gesztenyéket bevágjuk. Sütőben 15 percig - vagy amíg a héja kissé megnyílik - sütjük.
3. A sütőből kivéve megszabadítjuk a külső héjtól. A belső héját is tisztítsuk le. (Ha nehezen megy, mártsuk néhány másodperce forró vízbe.)
4. A cukrot közepes hőfokon karamellizáljuk. Rárakjuk a megtisztított gesztenyét, és összekeverjük.
5. Hozzáadjuk a zöldséglevest, a sót, majd 30 percig forraljuk. Ha szükséges, öntsünk még hozzá zöldséglevest. A gesztenye akkor kész, ha megpuhult és felszívta a zöldséglevet. Ekkor beletesszük a vajat, óvatosan elkeverjük és forrón tálaljuk.
Zöldségleves

1. Az olajat felhevítjük egy edényben.
2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a póréhagymát, a zellert, a paradicsomot és a petrezselymet. Letakarjuk. Alacsony hőfokon 5 percig pároljuk.
3. Beletesszük a borsot, a szegfűszeget és a babérlevelet. Sózzuk, majd forró vízzel felöntjük.
4. Letakarjuk, 60 percen át főzzük. Leszűrjük finom szűrőn, s kivesszük a főtt zöldségeket.