Focaccia koktélparadicsommal



Elkészítés:
1. Készítsük el a tésztát és hagyjuk kelni.
2. Előmelegítjük 200 fokra a sütőt (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Egy 25x38 centiméteres tepsit kiolajozunk.
3. A megkelt tésztát rakjuk a tepsibe, és lapogassuk le. A félbevágott paradicsomokat vágott felükkel felfelé tegyük a tésztára. Kissé nyomkodjuk le. Locsoljuk meg az olaj felével, fűszerezzük sóval, borssal.
4. 15-20 perc alatt aranyságára sütjük a tésztát. A maradék olajjal meglocsoljuk. Ha kihűlt, háromszögletűre vágjuk. Bazsalikommal díszítjük.
Kenyér- és focacciatészta

1. Az élesztőt a cukorral, a meleg víz felével 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.
2. A liszt közepébe mélyedést vájunk, ide öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Összekeverjük.
3. A gyúródeszkát kissé meglisztezzük. A tésztát a deszkára rakjuk. Először 10 ujjal markolva, majd ököllel nyomkodva, végül dagasztva összedolgozzuk a tésztát. Cipót formálunk belőle. A cipót kézfejjel lelapogatjuk. Visszahajtjuk, tenyérrel megnyomkodjuk. El-elforgatjuk. Ismét visszahajtjuk, nyomkodjuk. A műveletet legalább 8-10 percen át folytatjuk. Ha a tészta elég kemény és nem ragad sem a kezünkhöz, sem a deszkához, néhányszor a lisztes deszkához csapkodjuk, hogy a levegő kimenjen belőle. Ha tenyérrel megnyomjuk, érezzük, milyen rugalmas.
4. A tésztát kiolajozott tálba rakjuk, letakarjuk, meleg helyen legalább kétszeresére kelesztjük. Akkor jó a tészta, ha az ujjunk nyoma benne marad. Ne feledjük: az élesztő „munkája" nagyban függ az időjárástól, a melegtől, a nedvességtől, tehát előfordul, hogy a kelési idő hosszabb lesz.