Olasz kenyér fokhagymás sajttal

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Olasz kenyér fokhagymás sajttal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ adag kenyértészta
18 dkg lágy kecskesajt
3 gerezd finomra vágott fokhagyma
4 szál zellerlevél
1 ág bazsalikom
1 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
1 evőkanál vaj
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az elkészült kenyértésztát négy cipóra osztjuk.

2. A megtisztított zöldségeket mixerrel felaprítjuk, hozzáadjuk az olajat, a sót, a borsot és a fokhagymát. Krémmé keverjük.

3. A kecskesajtot a vajjal kikeverjük, hozzáadjuk a zöldségkrémet és alaposan összedolgozzuk. Ízesíthetjük a frissen facsart citromlével is.

4. A cipókból 15-18 centiméteres lepényeket nyújtunk, és öntöttvas serpenyőben addig sütjük, míg hólyagos nem lesz valamennyinek a teteje.

5. A lepényeket beborítjuk a zöldséges sajttal, borssal fűszerezzük és tálaljuk.

Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Kenyér- és focacciatészta

Kenyér- és focacciatészta
A focacciaalaphoz::
50 dkg liszt
7 gramm élesztőpor vagy
2.5 dkg friss élesztő
2 dl meleg víz
0.75 teáskanál
1 teáskanál kristálycukor
A kenyértésztaalaphoz::
1 teáskanál
75 dkg liszt
23.5 dl meleg víz
1 teáskanál kristálycukor
2.5 dkg élesztő vagy
7 gramm élesztőpor

1. Az élesztőt a cukorral, a meleg víz felével 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.

2. A liszt közepébe mélyedést vájunk, ide öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Összekeverjük.

3. A gyúródeszkát kissé meglisztezzük. A tésztát a deszkára rakjuk. Először 10 ujjal markolva, majd ököllel nyomkodva, végül dagasztva összedolgozzuk a tésztát. Cipót formálunk belőle. A cipót kézfejjel lelapogatjuk. Visszahajtjuk, tenyérrel megnyomkodjuk. El-elforgatjuk. Ismét visszahajtjuk, nyomkodjuk. A műveletet legalább 8-10 percen át folytatjuk. Ha a tészta elég kemény és nem ragad sem a kezünkhöz, sem a deszkához, néhányszor a lisztes deszkához csapkodjuk, hogy a levegő kimenjen belőle. Ha tenyérrel megnyomjuk, érezzük, milyen rugalmas.

4. A tésztát kiolajozott tálba rakjuk, letakarjuk, meleg helyen legalább kétszeresére kelesztjük. Akkor jó a tészta, ha az ujjunk nyoma benne marad. Ne feledjük: az élesztő „munkája" nagyban függ az időjárástól, a melegtől, a nedvességtől, tehát előfordul, hogy a kelési idő hosszabb lesz.

Olasz kenyér fokhagymás sajttal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1718 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
(Kossuth Kiadó, 2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek folytatása. A sokféle módon elkészíthető zöldséges ételek – levesek, pizzák, lepények, szendvicsek, saláták, sült... bővebben...
Olasz kenyér fokhagymás sajttal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
(Kossuth Kiadó, 2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek folytatása. A sokféle módon elkészíthető zöldséges ételek – levesek, pizzák, lepények, szendvicsek, saláták, sült... bővebben...
tippek, fortélyok