Tormás brokkoli

Elkészítési idő: 25 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Tormás brokkoli
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 kis tubus majonéz
2 evőkanál tormaszósz
50 dkg friss brokkoli
1 evőkanál citromlé
8 dkg vaj
1 kisebb fej reszelt vöröshagyma
1 késhegynyi mustár
1 késhegynyi pirospaprika
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A majonézt 6 dkg olvasztott vajjal, a tormával, a hagymával, a mustárral és a paprikával elkeverjük. Megsózzuk, s lehűtjük.

2. A brokkolit rózsáira szedve lobogó forró, sós vízben 6-8 percig főzzük. (Mikrohullámmal fél dl vizet aláöntve, lefedve, erős fokozaton 5-6 percig puhítjuk.) Hideg vízzel leöblítjük, majd leszűrjük.

3. A maradék 2 dkg vajat a citromlével felmelegítjük, és a brokkolit beleforgatva, a tormás mártással leöntve tálaljuk.

Változat: A majonézt 1 dl sovány joghurttal elkeverve, könnyű, kalóriaszegény mártást kapunk ehhez az ételhez.

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Tormás brokkoli
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1566 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Ínycsiklandó zöldségfélék Ínycsiklandó zöldségfélék
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Paradicsom, gomba, uborka, sárgarépa, karfiol, cukkíni - a fejes, szálas, leveles zöldségek megannyi színt és ízt hozhatnak az étrendünkbe. Főzve, párolva vagy - aki szereti - nyersen kínálhatjuk húsételek, tészták mellé, de a... bővebben...
Tormás brokkoli
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Ínycsiklandó zöldségfélék Ínycsiklandó zöldségfélék
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

Paradicsom, gomba, uborka, sárgarépa, karfiol, cukkíni - a fejes, szálas, leveles zöldségek megannyi színt és ízt hozhatnak az étrendünkbe. Főzve, párolva vagy - aki szereti - nyersen kínálhatjuk húsételek, tészták mellé, de a... bővebben...
cikkek