Gyümölcstorta

Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
12 dkg rétesliszt
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál citromlé
9 dkg darabolt vaj
vagy
9 dkg darabolt margarin
A tetejére:
2 db hámozott, szeletelt kivi
1 kis doboz leszűrt sárgabarackkonzerv
30 dkg tisztított eper
1 evőkanál konyak
1 evőkanál zselatin
A töltelékhez:
1 csomag vaníliás cukor
3 dl tej
1 db tojás
1 evőkanál liszt

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet a porcukorral összekeverjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne.

2. A tojássárgát meg a citromlevet beleöntjük, és tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

3. A tésztát 2 fólialap között akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy 23 cm átmérőjű kerek tortaformát, de pereme is legyen, és a szélét cakkosra nyomkodjuk. A tészta alját villával megszurkáljuk, s forró (200 °C-os) sütőben 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük.

4. A töltelékhez az egész tojást a tojássárgákkal, 1/4 dl tejjel, a liszttel, a keményítővel és a cukorral simára keverjük, és kevergetve felforraljuk, közben a többi tejjel is felengedjük.

5. A krémet habverővel erősen verve 3 percig, vagy amíg sűrűsödni nem kezd, forraljuk. A végén a vaníliás cukorral ízesítjük, majd kihűtjük.

6. Mialatt a krém hűl, időnként habverővel simára keverjük, nehogy megbőrösödjék.

7. A hideg krémet a tésztával bélelt formába simítjuk, és a tetejét a gyümölccsel szépen kirakjuk.

8. A konyakot a félretett barackbefőtt levével meg a zselatinnal simára keverjük, és fél percig kevergetve főzzük.

9. A zselatinos szirupot a gyümölcsre szűrjük, és tálalásig jégbe hűtjük. Ha pie-formában sütöttük, akkor abban adjuk asztalra, ha tortaformában, akkor a tortakarimát lehúzva róla a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra.

A kinyújtott tésztát a meglisztezett nyújtófára tekerve emeljük át a formába.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Gyümölcstorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2545 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Rostonsültek Rostonsültek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A lassú tűznél, a kerti tűzrakó parazsánál sütött húsféléknek különleges zamata, az így készült fogásoknak sajátos hangulata van. A hagyományos rostonsültek mellett ez a kötet a hozzájuk való salátákat, köreteket és a... bővebben...
Gyümölcstorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Rostonsültek Rostonsültek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A lassú tűznél, a kerti tűzrakó parazsánál sütött húsféléknek különleges zamata, az így készült fogásoknak sajátos hangulata van. A hagyományos rostonsültek mellett ez a kötet a hozzájuk való salátákat, köreteket és a... bővebben...
szótár