Habos citromtorta

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
18 dkg finomliszt
13 dkg darabolt margarin
vagy
13 dkg darabolt vaj
1 evőkanál hideg víz
1 evőkanál porcukor
A töltelékhez:
2 db citrom reszelt héja
1 dl citromlé
2 dl víz
8 dkg porcukor
3 db szétválasztott tojás
2 dkg vaj

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet a porcukorral összekeverjük, majd a vajjal vagy margarinnal összemorzsoljuk. A tojást meg a vizet beleöntjük, és tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva 60 percre behűtjük. Meglisztezett deszkán akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy egy 23 cm átmérőjű tortaformát kibélelhessünk vele, de pereme is legyen. A szélét cakkosra nyomkodjuk (1. kép), és a tésztát villával megszurkáljuk. Jó forró (220 °C-os) sütőben 15 perc alatt aranysárgára sütjük, majd kihűtjük.

2. A töltelékhez a porcukrot a keményítővel összekeverjük, majd a vízzel, a citromhéjjal és citromlével simára keverjük. A tűzre téve, kevergetve besűrítjük, majd lehúzzuk.

3. A tojássárgákat simára keverjük, és a meleg krémet nagyon apró részletekben beledolgozzuk (2. kép). A tűzre visszatéve, habverővel élénken verve 2-3 percig főzzük. Utána a vajat is belekeverjük, és a tészta üregébe töltjük.

4. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a kristálycukrot apránként belekeverjük. Akkor jó, ha a habverőt felemelve, habcsomó marad rajta. A meleg töltelékre halmozzuk (3. kép), hogy teljesen betakarja.

5. Forró (220 °C-os) sütőben kb. 10 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd a formában vagy tortalappal együtt tálra csúsztatva kínáljuk.

Habos citromtorta Habos citromtorta Habos citromtorta
A gyümölcstortához való tésztát üresen sütjük, ilyenkor ajánlatos a nyers tésztára sütőpapírt fektetni, és az üregébe szárazbabot vagy rizst tölteni, hogy „kitámassza". A félig sült tésztából a babot, illetve a papírt eltávolítjuk, úgy sütjük készre.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Habos citromtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3510 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Rostonsültek Rostonsültek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A lassú tűznél, a kerti tűzrakó parazsánál sütött húsféléknek különleges zamata, az így készült fogásoknak sajátos hangulata van. A hagyományos rostonsültek mellett ez a kötet a hozzájuk való salátákat, köreteket és a... bővebben...
Habos citromtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Rostonsültek Rostonsültek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A lassú tűznél, a kerti tűzrakó parazsánál sütött húsféléknek különleges zamata, az így készült fogásoknak sajátos hangulata van. A hagyományos rostonsültek mellett ez a kötet a hozzájuk való salátákat, köreteket és a... bővebben...
recept beküldése