Pavlova
Elkészítési idő:
115 perc
Munkaidő: 40 perc
kis gyakorlattal elkészíthető
átlagos ár



Elkészítés:
1. A tojásfehérjét sóval kemény habbá verjük. A cukrot apránként beleszórva tovább verjük, amíg fényes, kemény nem lesz (1. kép), majd a citromot belekeverjük.
2. Sütőpapírral bélelt tepsire 23 cm átmérőjű kerek halmot rakunk belőle (2. kép).
3. Takaréklángon (150 °C-kal) 30 percig sütjük, majd a lángot nagyon kicsire (120 °C-ra) mérsékelve, még 45 percig szárítjuk. A sütőt elzárva az ajtaját kinyitjuk, de a süteményt a sütőben hagyjuk kihűlni (3. kép).
4. A sütőpapírról lefejtve tálra átemeljük, és tejszínhabbal meg friss gyümölccsel gazdagon megrakjuk (4. kép).
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Pavlova néven találjuk meg a külföldi étlapokon azokat a tortákat, melyek alapja valamilyen sült hab, tölteléke pedig könnyű krém, és a tetejét gyümölcs teszi különlegessé. Új-Zélandon (Wellingtonban) kreálták Anna Pavlova, a moszkvai balett csillaga számára Új-Zéland-i és ausztráliai turnéja alkalmával.
Amikor a cukrot a habba verjük, ujjbegyünkkel csipetnyit kivéve belőle ellenőrizzük, hogy feloldódott-e: ha a habot összemorzsolva a szemcséket már nem érezzük, akkor jó.