Cékla kétféle mártással

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Cékla kétféle mártással
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 kisebb főtt, hámozott cékla
ízlés szerint
A díszítéshez:
ízlés szerint friss zöldfűszer
A majonézes-tejszínes mártáshoz:
½ dl majonéz
1 dl tejszín
1 nagyobb hámozott, reszelt alma
¼ kiskanál őrölt szegfűszeg
A tejfölös mártáshoz:
2 dl tejföl
1 kiskanál mustár
1 evőkanál ecetes torma

Elkészítés:

1. A jól megmosott céklát enyhén sós vízben puhára főzzük, majd meghámozzuk, és a reszelő durva fokán lereszeljük, vagy gyufaszálnyi darabokra vágjuk; salátástálba töltjük.

2. A tejfölt a mustárral meg az ecetes tormával egy tálkában alaposan összekeverjük.

3. A másik mártáshoz a majonézt a tejszínnel simára keverjük, és az almát meg a szegfűszeget beledolgozzuk.

4. Tálalásnál mind a kétféle mártásból kanalazunk a céklára (esetleg külön tálkában kínáljuk mellé). Friss zöldfűszerekkel díszítjük.

Vásárláskor azt a céklát válasszuk, amelyik formásan gömbölyű, a héja szép piros, a húsa pedig kemény, rugalmas.

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Cékla kétféle mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1546 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Rostonsültek Rostonsültek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A lassú tűznél, a kerti tűzrakó parazsánál sütött húsféléknek különleges zamata, az így készült fogásoknak sajátos hangulata van. A hagyományos rostonsültek mellett ez a kötet a hozzájuk való salátákat, köreteket és a... bővebben...
Cékla kétféle mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Rostonsültek Rostonsültek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A lassú tűznél, a kerti tűzrakó parazsánál sütött húsféléknek különleges zamata, az így készült fogásoknak sajátos hangulata van. A hagyományos rostonsültek mellett ez a kötet a hozzájuk való salátákat, köreteket és a... bővebben...
twitter