Ribizlibefőtt



Elkészítés:
1. Nem túl érett, de már szép piros vagy áttetszően fehér, lehetőleg nagy szemű gyümölcsöt használjunk fel, aminek még apró a magja.
2. A ribizlit alaposan megmossuk több vízből, de óvatosan, mert törékeny. Szitán lecsurgatjuk és leszemezzük.
3. Közben a cukorból és vízből szirupot főzünk, a ribizliszemeket üvegekbe rakjuk, és felöntjük a forró sziruppal, pár percig állni hagyjuk, majd leöntjük róla a szirupot, ismét felforraljuk, belekeverjük a tartósítót, és ismét feltöltjük az üvegeket. Ezúttal lezárjuk őket, és 24 órára száraz gőzbe tesszük.
Készíthetjük fekete ribizliből vagy jostából (a fekete ribiszke és az egres keresztezése) is, érettebb, de nem túl érett gyümölcsből.