Zöldségleves bazsalikommártással
Pistou-leves



Elkészítés:
1. A hagymát és a póréhagymát vékony karikákra vágjuk. A petrezselymet a rozmaringgal, a kakukkfűvel meg a majoránnával csokorba kötjük (1. kép). A kétféle hagymát az olajban, kis lángon, lefedve 10 percig pároljuk, de nem pirítjuk meg.
2. A zöldfűszer-csokrot, a babérlevelet, a tököt, a burgonyát, a hosszában kettévágott, vékonyra felszeletelt répát meg a cukkinit beleforgatjuk, vízzel vagy zöldséglevessel felengedjük (2. kép), megsózzuk, és lefedve, takaréklángon 10 percig főzzük.
3. A főtt babot, a paradicsomot meg a kis darabokra tört tésztát is hozzáadjuk (3. kép), és kis lángon, fedő alatt még 15 percig forraljuk. A zöldfűszer-csokrot és a babérlevelet a végén kidobjuk belőle.
4. A pistou-mártáshoz a bazsalikomot a borssal, a fokhagymával, és a sajttal turmixgépben 20 másodpercig pépesítjük. Az olajat apránként beledolgozzuk (4. kép), majd kihűtjük. Az újra melegített levest 1-1 kanálka mártással tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.