Zöldségleves bazsalikommártással

Pistou-leves

Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöldségleves bazsalikommártással
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A leveshez:
40 dkg kockára vágott sütőtök
25 dkg kockára vágott burgonya
2 db apróra vágott cukkini
12 dkg bab
12 dkg friss zöldborsó
vagy
12 dkg mélyhűtött zöldborsó
1 szál póréhagyma
1 ágacska friss rozmaring
1 ág friss kakukkfű
1 ág friss majoránna
3 evőkanál olívaolaj
1 szál sárgarépa
1 kiskanál
2 db összevágott paradicsom
20 dl víz
vagy
12 dkg makaróni
vagy
A pistou-mártáshoz:
8 dkg reszelt parmezán sajt
1 nagyobb csokor friss bazsalikom
4 evőkanál olívaolaj
½ kiskanál őrölt bors
2 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítés:

1. A hagymát és a póréhagymát vékony karikákra vágjuk. A petrezselymet a rozmaringgal, a kakukkfűvel meg a majoránnával csokorba kötjük (1. kép). A kétféle hagymát az olajban, kis lángon, lefedve 10 percig pároljuk, de nem pirítjuk meg.

2. A zöldfűszer-csokrot, a babérlevelet, a tököt, a burgonyát, a hosszában kettévágott, vékonyra felszeletelt répát meg a cukkinit beleforgatjuk, vízzel vagy zöldséglevessel felengedjük (2. kép), megsózzuk, és lefedve, takaréklángon 10 percig főzzük.

3. A főtt babot, a paradicsomot meg a kis darabokra tört tésztát is hozzáadjuk (3. kép), és kis lángon, fedő alatt még 15 percig forraljuk. A zöldfűszer-csokrot és a babérlevelet a végén kidobjuk belőle.

4. A pistou-mártáshoz a bazsalikomot a borssal, a fokhagymával, és a sajttal turmixgépben 20 másodpercig pépesítjük. Az olajat apránként beledolgozzuk (4. kép), majd kihűtjük. Az újra melegített levest 1-1 kanálka mártással tálaljuk.

Zöldségleves bazsalikommártással Zöldségleves bazsalikommártással Zöldségleves bazsalikommártással Zöldségleves bazsalikommártással

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Zöldségleves bazsalikommártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2242 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
A legfinomabb levesek A legfinomabb levesek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A jól elkészített és megfelelő hőmérsékleten tálalt leves bármilyen étkezés méltó bevezetése lehet. Amellett, hogy laktató és tartalmas fogás, még étvágygerjesztő is. Kötetünk a világ számos konyhájának hagyományos és... bővebben...
Zöldségleves bazsalikommártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
A legfinomabb levesek A legfinomabb levesek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A jól elkészített és megfelelő hőmérsékleten tálalt leves bármilyen étkezés méltó bevezetése lehet. Amellett, hogy laktató és tartalmas fogás, még étvágygerjesztő is. Kötetünk a világ számos konyhájának hagyományos és... bővebben...
hírlevél