Zöld tavaszi leves

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Zöld tavaszi leves
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 szál újhagyma
45 dkg darabolt burgonya
20 dkg tépett paraj
1 nagyobb fej fejes saláta
20 dkg tisztított, tépett sóska
1 evőkanál olaj
2 szál szeletelt sárgarépa
1 szál csíkokra vágott póréhagyma
5 gerezd zúzott fokhagyma
2 és fél dl tej
1 evőkanál friss, összevágott kakukkfű
vagy
1 kiskanál szárított kakukkfű
20 dl húslé
vagy
20 dl víz
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az újhagymát összevagdaljuk (1. kép), és a krumplival, a répával, a póréhagymával, a kakukkfűvel, a fokhagymával meg a petrezselyemmel az olajon átforgatjuk, megsózzuk.

2. Kis lángon kevergetve addig pároljuk, amíg meg nem puhultak (2. kép). Ekkor a parajt, a salátaleveleket és a sóskát hozzáadjuk, és tovább pároljuk, amíg a levelek össze nem esnek.

3. Vízzel vagy húslevessel felöntjük (3. kép), és 15 percig főzzük. Langyosra hűtve kisebb adagokban turmixoljuk, majd a fazékba visszaöntjük. A tejet a tojássárgákkal simára keverjük, és élénk kavargatás közben a leveshez öntjük (4. kép), de nem forraljuk fel. Megborsozzuk, és ha kell, utánasózzuk. Friss zöldfűszerrel díszítve tálaljuk.

Zöld tavaszi leves Zöld tavaszi leves Zöld tavaszi leves Zöld tavaszi leves
A legzamatosabb akkor lesz, ha friss zöldségekből és valódi húslevesből készítjük, de ha csak vízzel főzzük, ajánlatos leveskockát vagy ételízesítőt is tenni bele.
A tejjel elkevert tojássárga a levest tartalmasabbá teszi. Ha szeretjük, a kész levest 1-1 kanál tejszínnel vagy tejföllel is koronázhatjuk.

Csirkeleves-alap

Csirkeleves-alap
150 dkg csirkecsont
2 db darabolt sárgarépa
1 fej hámozott zeller
12 szem bors
2 nagyobb fej héjas, darabolt vöröshagyma
30 dl víz
1 csokor zöldfűszer

1. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) bemelegítjük. A csirkecsontokat és a hagymát a tepsire terítjük. 50 percig vagy addig sütjük, amíg szép barna nem lesz. Utána egy nagy fazékba átrakjuk.

2. A vízzel felengedjük, és a zöldséget, a zöldfűszert meg a borsszemeket hozzáadjuk. Fedő nélkül kis lángon 180 percig főzzük, a tetején képződő habot időnként szűrőlapáttal leszedjük.

3. A levet gyorsan lehűtjük, majd a hűtőszekrénybe tesszük. A tetejéről a zsírt gondosan leszedjük. Utána a levet leszűrjük, a többi belevalót kidobjuk.

Zöld tavaszi leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1991 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
A legfinomabb levesek A legfinomabb levesek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A jól elkészített és megfelelő hőmérsékleten tálalt leves bármilyen étkezés méltó bevezetése lehet. Amellett, hogy laktató és tartalmas fogás, még étvágygerjesztő is. Kötetünk a világ számos konyhájának hagyományos és... bővebben...
Zöld tavaszi leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
A legfinomabb levesek A legfinomabb levesek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A jól elkészített és megfelelő hőmérsékleten tálalt leves bármilyen étkezés méltó bevezetése lehet. Amellett, hogy laktató és tartalmas fogás, még étvágygerjesztő is. Kötetünk a világ számos konyhájának hagyományos és... bővebben...
google+