Zöld tavaszi leves



Elkészítés:
1. Az újhagymát összevagdaljuk (1. kép), és a krumplival, a répával, a póréhagymával, a kakukkfűvel, a fokhagymával meg a petrezselyemmel az olajon átforgatjuk, megsózzuk.
2. Kis lángon kevergetve addig pároljuk, amíg meg nem puhultak (2. kép). Ekkor a parajt, a salátaleveleket és a sóskát hozzáadjuk, és tovább pároljuk, amíg a levelek össze nem esnek.
3. Vízzel vagy húslevessel felöntjük (3. kép), és 15 percig főzzük. Langyosra hűtve kisebb adagokban turmixoljuk, majd a fazékba visszaöntjük. A tejet a tojássárgákkal simára keverjük, és élénk kavargatás közben a leveshez öntjük (4. kép), de nem forraljuk fel. Megborsozzuk, és ha kell, utánasózzuk. Friss zöldfűszerrel díszítve tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Csirkeleves-alap

1. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) bemelegítjük. A csirkecsontokat és a hagymát a tepsire terítjük. 50 percig vagy addig sütjük, amíg szép barna nem lesz. Utána egy nagy fazékba átrakjuk.
2. A vízzel felengedjük, és a zöldséget, a zöldfűszert meg a borsszemeket hozzáadjuk. Fedő nélkül kis lángon 180 percig főzzük, a tetején képződő habot időnként szűrőlapáttal leszedjük.
3. A levet gyorsan lehűtjük, majd a hűtőszekrénybe tesszük. A tetejéről a zsírt gondosan leszedjük. Utána a levet leszűrjük, a többi belevalót kidobjuk.