Leves jóasszony módra

Burgonyás sárgarépaleves

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Leves jóasszony módra
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg burgonya
3 szál sárgarépa
1 hosszú póréhagyma
3 dkg vaj
1 kiskanál kristálycukor
2 dl tejszín
15 dl víz
vagy
ízlés szerint tejföl
néhány szál petrezselyemzöld
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. A krumplit és a sárgarépát meghámozzuk. A répát meg a póréhagymát feldaraboljuk, s a vajban kevergetve átsütjük. Az apróra vágott krumplit is beleforgatjuk.

2. Vízzel vagy húslevessel felöntjük, kis cukorral ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk. Lefedve, kis lángon 30-40 percig főzzük.

3. A zöldséget kisebb adagokban a turmixgépben pépesítjük, majd a fazékba visszaöntve a tejszínnel simára keverjük. Melegen, petrezselyemággal díszítve kínáljuk.

Ha póréhagymás burgonyalevest főzünk, akkor répát nem teszünk bele, hanem valamivel több pórét. Ízlés szerint a tetejére 1-1 kanál tejfölt is adhatunk tálaláskor.

Csirkeleves-alap

Csirkeleves-alap
150 dkg csirkecsont
2 db darabolt sárgarépa
1 fej hámozott zeller
12 szem bors
2 nagyobb fej héjas, darabolt vöröshagyma
30 dl víz
1 csokor zöldfűszer

1. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) bemelegítjük. A csirkecsontokat és a hagymát a tepsire terítjük. 50 percig vagy addig sütjük, amíg szép barna nem lesz. Utána egy nagy fazékba átrakjuk.

2. A vízzel felengedjük, és a zöldséget, a zöldfűszert meg a borsszemeket hozzáadjuk. Fedő nélkül kis lángon 180 percig főzzük, a tetején képződő habot időnként szűrőlapáttal leszedjük.

3. A levet gyorsan lehűtjük, majd a hűtőszekrénybe tesszük. A tetejéről a zsírt gondosan leszedjük. Utána a levet leszűrjük, a többi belevalót kidobjuk.

Leves jóasszony módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3464 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
A legfinomabb levesek A legfinomabb levesek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A jól elkészített és megfelelő hőmérsékleten tálalt leves bármilyen étkezés méltó bevezetése lehet. Amellett, hogy laktató és tartalmas fogás, még étvágygerjesztő is. Kötetünk a világ számos konyhájának hagyományos és... bővebben...
Leves jóasszony módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
A legfinomabb levesek A legfinomabb levesek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A jól elkészített és megfelelő hőmérsékleten tálalt leves bármilyen étkezés méltó bevezetése lehet. Amellett, hogy laktató és tartalmas fogás, még étvágygerjesztő is. Kötetünk a világ számos konyhájának hagyományos és... bővebben...
könyvek