Mulligatawny leves

Curry-leves

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Mulligatawny leves
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg darabolt csirke
2 kiskanál currypor
6 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál liszt
1 kiskanál kurkuma
½ kiskanál gyömbérpor
6 dkg vaj
12 szem fekete bors
1 nagyobb hámozott, darabolt alma

Elkészítés:

1. A csirkedarabokat minden zsiradéktól megszabadítjuk. A lisztet a curry- és a gyömbérporral összekeverjük, a húsdarabokat ezzel bedörzsöljük (1. kép).

2. A vajat megforrósítjuk, és a húsdarabokat barnára sütjük benne. A levesalappal felöntjük, és a tülldarabba kötött vagy teatojásba zárt fokhagymagerezdeket, szemes borsot belerakjuk (2. kép). Az almadarabokat is hozzáadjuk, és lefedve, kis lángon 60 percig főzzük.

3. A csirkedarabokat a fazékból kiszedjük, kicsontozzuk, és a húst apró darabokra vágjuk (3. kép). A zsírt a leves tetejéről leszedjük, a fűszereket kidobjuk.

4. A húsdarabokat a levesbe visszarakjuk, a citromlevet és a tejszínt belekeverjük (4. kép). Az egészet újra felmelegítjük, és főtt rizzsel meg chutneyval tálaljuk.

Mulligatawny leves Mulligatawny leves Mulligatawny leves Mulligatawny leves
Csirkehús nélkül készíthető könnyebb változat is.
A mulligatawny az egyik legnépszerűbb angol-indiai étel. (Tamil eredetű neve „borsvizet" jelent.) Nem annyira csípős, mint a klasszikus curry, de a currypor mennyiségét ízlésünk szerint növelhetjük.

Csirkeleves-alap

Csirkeleves-alap
150 dkg csirkecsont
2 db darabolt sárgarépa
1 fej hámozott zeller
12 szem bors
2 nagyobb fej héjas, darabolt vöröshagyma
30 dl víz
1 csokor zöldfűszer

1. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) bemelegítjük. A csirkecsontokat és a hagymát a tepsire terítjük. 50 percig vagy addig sütjük, amíg szép barna nem lesz. Utána egy nagy fazékba átrakjuk.

2. A vízzel felengedjük, és a zöldséget, a zöldfűszert meg a borsszemeket hozzáadjuk. Fedő nélkül kis lángon 180 percig főzzük, a tetején képződő habot időnként szűrőlapáttal leszedjük.

3. A levet gyorsan lehűtjük, majd a hűtőszekrénybe tesszük. A tetejéről a zsírt gondosan leszedjük. Utána a levet leszűrjük, a többi belevalót kidobjuk.

Mulligatawny leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1839 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
A legfinomabb levesek A legfinomabb levesek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A jól elkészített és megfelelő hőmérsékleten tálalt leves bármilyen étkezés méltó bevezetése lehet. Amellett, hogy laktató és tartalmas fogás, még étvágygerjesztő is. Kötetünk a világ számos konyhájának hagyományos és... bővebben...
Mulligatawny leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
A legfinomabb levesek A legfinomabb levesek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A jól elkészített és megfelelő hőmérsékleten tálalt leves bármilyen étkezés méltó bevezetése lehet. Amellett, hogy laktató és tartalmas fogás, még étvágygerjesztő is. Kötetünk a világ számos konyhájának hagyományos és... bővebben...
szólj hozzá, értékelj