Bouillabaisse

Délfrancia halászlé

Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A leveshez:
50 dkg tisztított királyrák
1 db tisztított, darabolt homárfarok
1 késhegynyi sáfrány
50 dkg tengeri hal
12 db tisztított fekete kagyló
1 db halfej
2 és fél dl fehérbor
5 dl víz
3 fej összevágott lilahagyma
6 gerezd tört fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 kisebb vékonyra szeletelt póréhagyma
4 db hámozott, apróra vágott paradicsom
3 evőkanál paradicsompüré
1 kiskanál szárított bazsalikom
1 kiskanál édeskömény
1 darabka narancshéj
1 csokor összevágott petrezselyemzöld
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors
A rozsdamártáshoz:
2 dl olívaolaj
4 gerezd zúzott fokhagyma
4 szelet vastagra szeletelt, héja nélkül kenyér
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A mártáshoz a kenyeret vízben 5 percig áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a fokhagymával, a csípős paprikával, a tojássárgákkal, sóval, borssal a turmixgépbe rakjuk. Miközben turmixoljuk, az olajat apránként hozzáöntjük (1. kép), majd tálkába töltve kihűtjük.

2. A bouillabaisse-hez a halfejeket és a rákdarabokat a borral meg a vízzel és 1 fej lilahagymával, 2 gerezd fokhagymával, 1 babérlevéllel felforraljuk, 20 percig kis lángon főzzük, majd leszűrjük, de a levét félretesszük.

3. Az olajat egy nagy edényben megforrósítjuk, és a póréhagymát, a maradék hagymát és fokhagymát kis lángon, lefedve 20 perc alatt puhára pároljuk, de megbarnulnia nem szabad. A paradicsomot, a paradicsompürét, a maradék fűszereket és a narancshéjat hozzáadjuk, s megsózzuk, megborsozzuk. Most már fedő nélkül 10 percig főzzük, időnként megkeverjük. A félretett hallével hígítjuk, és fedő nélkül még 10 percig forraljuk.

4. A lángot a lehető legkisebbre állítjuk. A 3 cm-es darabokra vágott halat, a homárt meg a beáztatott kagylót a fazékba rakjuk (2. kép), és lefedve 4-5 percig főzzük, hogy a kagylók kinyíljanak. (Amelyik kagyló nem nyílik ki, azt ki kell dobni!) Utána a királyrákot is belerakjuk, és 3-4 percig forraljuk. A narancshéjdarabot és a babérleveleket kidobjuk. Tálalás előtt megszórjuk petrezselyemmel; franciakenyérrel és evőkanálnyi mártással tálaljuk.

Bouillabaisse Bouillabaisse
Ezt a levest a 3. pontig előre elkészíthetjük, és hűtve tároljuk.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Bouillabaisse
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1432 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
A legfinomabb levesek A legfinomabb levesek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A jól elkészített és megfelelő hőmérsékleten tálalt leves bármilyen étkezés méltó bevezetése lehet. Amellett, hogy laktató és tartalmas fogás, még étvágygerjesztő is. Kötetünk a világ számos konyhájának hagyományos és... bővebben...
Bouillabaisse
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
A legfinomabb levesek A legfinomabb levesek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A jól elkészített és megfelelő hőmérsékleten tálalt leves bármilyen étkezés méltó bevezetése lehet. Amellett, hogy laktató és tartalmas fogás, még étvágygerjesztő is. Kötetünk a világ számos konyhájának hagyományos és... bővebben...
lexikon