Erőleves

Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Erőleves
Adag: 9 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
33 ¾ dl marhaalaplé
78 ¾ dkg marhalábszár
6 ¾ db tojásfehérje
4 és fél db összevágott paradicsom
2 és ¼ szál póréhagyma
13 és fél db zellerlevél
4 és fél szál sárgarépa
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors
A tálaláshoz:
2 és ¼ kisebb csíkokra vágott póréhagyma
4 és fél szál csíkokra vágott sárgarépa

Elkészítés:

1. A húst valamennyi zsiradékától megszabadítjuk, majd nagyon apróra vagdaljuk vagy megdaráljuk.

A répát, a zellerszárat és a póréhagymát szintén finomra vagdaljuk (1. kép), és a paradicsommal, a hússal és a tojásfehérjével egy nagy fazékba rakjuk, jól összekeverjük.

2. A húslevest felmelegítjük, megborsozzuk, ha kell, utánasózzuk, és apránként, állandóan keverve a húsos-zöldséges keverékhez öntjük. Tovább keverve 10 perc alatt lassan felforraljuk. Utána kis lángon keverés nélkül 35 percig forraljuk, a tetején képződő habot időnként félrehúzzuk (2. kép).

3. Utána egy nagy tésztaszűrőt batisztdarabbal vagy dupla gézdarabbal kibélelünk, és a levest ezen egy tiszta edénybe átszűrjük. Ha kell, utánaízesítjük, és a már kitálalt leves tetejére hajszálvékony répa-, illetve pórécsíkokat szórunk (de csak az utolsó pillanatban, nehogy belesüllyedjen).

Erőleves Erőleves
Még tartalmasabb, ha - a többnyire csészékben tálalt - forró levesbe úgy ütünk 1-1 tojássárgát, hogy egészben maradjon.
Az átlátszó, zamatos erőleves az ünnepi ebéd elegáns bevezetője lehet.
Nagyon aromatikus és igen testes, meglehetősen száraz fehérbor illik hozzá.

Marhahúsleves-alap

Marhahúsleves-alap
2 db hámozott, darabolt zellergumó
2 szál darabolt sárgarépa
200 dkg marhacsont
12 szem bors
1 csokor zöldfűszer
30 dl víz
2 fej héjas, negyedekre vágott vöröshagyma

1. A sütőt nagyon forróra (210 °C-ra) bemelegítjük. A csontokat tepsire fektetve 30 percig sütjük. Utána a répát meg a hagymát köré terítjük, és még 20 percre visszatesszük.

2. A csontokat a répával és hagymával együtt egy nagy fazékba átrakjuk. A tepsibe negyed liter vizet öntünk, fakanállal a tepsi alját felkaparjuk, és ezt a levet a fazékba öntjük.

3. A zellert, a többi vizet és a zöldfűszer-keveréket is hozzáadjuk, majd fedő nélkül kis lángon 4 óráig főzzük, a tetején képződött habot szűrőlapáttal időnként leszedjük. Végül a levest sűrű szitán átszűrjük, a csontot és a zöldségfélét kidobjuk. Gyorsan lehűtjük, és a hűtőszekrényben tároljuk. A tetején lévő zsírréteget leszedjük.

Erőleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1667 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
A legfinomabb levesek A legfinomabb levesek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A jól elkészített és megfelelő hőmérsékleten tálalt leves bármilyen étkezés méltó bevezetése lehet. Amellett, hogy laktató és tartalmas fogás, még étvágygerjesztő is. Kötetünk a világ számos konyhájának hagyományos és... bővebben...
Erőleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
A legfinomabb levesek A legfinomabb levesek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A jól elkészített és megfelelő hőmérsékleten tálalt leves bármilyen étkezés méltó bevezetése lehet. Amellett, hogy laktató és tartalmas fogás, még étvágygerjesztő is. Kötetünk a világ számos konyhájának hagyományos és... bővebben...
szótár