Vichyssoise

Burgonyás-pórés krémleves

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Vichyssoise
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 hosszú karikára vágott póréhagyma
2 nagyobb kockára vágott burgonya
6 dkg vaj
2 dl tej
1 csokor összevágott snidling
ízlés szerint tejszín
vagy
ízlés szerint tejföl
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az összevágott póréhagymát a vajon kis lángon kevergetve megpároljuk, de nem pirítjuk meg.

2. A burgonyadarabokat belerakjuk, és a csirkelevessel felengedjük. Kb. 20 perc alatt a krumplit puhára főzzük, utána a tejet is beleöntjük, borssal ízesítjük, és ha kell, utánasózzuk.

3. A levest apránként turmixoljuk, és a fazékba visszaöntjük. Ha melegen adjuk, akkor átforrósítjuk, de jól hűtve is tálalhatjuk, úgy is kitűnő.

4. A levest a tányérban 1-1 kanálka tejszínnel vagy tejföllel koronázzuk, és snidlinggel megszórjuk.

A ma már klasszikusnak számító burgonyakrémlevest, a Vichysoise-t, a New York-i Ritz-Carlton Szállodában készítették először. Elegáns előétel, amit hagyományosan jól lehűtve kínálnak.

Csirkeleves-alap

Csirkeleves-alap
150 dkg csirkecsont
2 db darabolt sárgarépa
1 fej hámozott zeller
12 szem bors
2 nagyobb fej héjas, darabolt vöröshagyma
30 dl víz
1 csokor zöldfűszer

1. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) bemelegítjük. A csirkecsontokat és a hagymát a tepsire terítjük. 50 percig vagy addig sütjük, amíg szép barna nem lesz. Utána egy nagy fazékba átrakjuk.

2. A vízzel felengedjük, és a zöldséget, a zöldfűszert meg a borsszemeket hozzáadjuk. Fedő nélkül kis lángon 180 percig főzzük, a tetején képződő habot időnként szűrőlapáttal leszedjük.

3. A levet gyorsan lehűtjük, majd a hűtőszekrénybe tesszük. A tetejéről a zsírt gondosan leszedjük. Utána a levet leszűrjük, a többi belevalót kidobjuk.

Vichyssoise
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1471 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
A legfinomabb levesek A legfinomabb levesek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A jól elkészített és megfelelő hőmérsékleten tálalt leves bármilyen étkezés méltó bevezetése lehet. Amellett, hogy laktató és tartalmas fogás, még étvágygerjesztő is. Kötetünk a világ számos konyhájának hagyományos és... bővebben...
Vichyssoise
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
A legfinomabb levesek A legfinomabb levesek
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A jól elkészített és megfelelő hőmérsékleten tálalt leves bármilyen étkezés méltó bevezetése lehet. Amellett, hogy laktató és tartalmas fogás, még étvágygerjesztő is. Kötetünk a világ számos konyhájának hagyományos és... bővebben...
bevásárlólista