Zsázsasaláta
Elkészítési idő:
20 perc
Munkaidő: 20 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. A zsázsát alaposan megmossuk és leszárítjuk. A nagyobb hajtásokat széttépjük, és a vastagabb szárakat eltávolítva tálba tesszük.
2. A narancs két végéről 1-1 lapot levágunk, hogy a hús kilátsszon, majd a sárga héjat spirál alakban lehámozzuk, a fehér bundáját kidobjuk. Egy kb. 4 cm-es héjat megtartunk, és a narancscikkek hártyáját lefejtjük.
A grapefruitot hasonlóképpen készítjük elő. A gyümölcsöket a zsázsára szórjuk.
3. A héjakat hajszálvékony csíkokra vagdaljuk.
4. A salátát először az olajjal, majd az ecettel meglocsoljuk, óvatosan összekeverjük. A tetejét a narancshéjcsíkokkal megszórjuk.
Málnaecetet magunk is készíthetünk: 16 dkg málnát összetörünk, és fél liter enyhe ecettel leöntjük. Üvegbe töltve batisztruhával lekötjük, és hűvös, sötét helyen 3 napig állni hagyjuk. Időnként felrázzuk. (Sose tegyünk rá fém fedőt!) Dupla gézen vagy batisztruhán keresztül tiszta üvegbe átszűrjük, és hűvös, sötét helyen tároljuk.
A zsázsát mindig nagyon alaposan mossuk meg. Vegyes salátafélékkel vagy zsomborral is készíthetjük.