Indonéz sambal kalmár

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Indonéz sambal kalmár
Adag: 2 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 és ⅓ kicsi friss, apróra vágott piros chilipaprika
1 és ⅓ kicsi friss piros chilipaprika
evőkanál tamarindpüré
33 és ⅓ dkg tisztított üreges kalmár
3 ⅔ dl víz
½ evőkanál barna cukor
½ teáskanál őrölt római kömény
¾ evőkanál földimogyoró-olaj
¼ teáskanál garnélakrém
szál apróra vágott, fehér fenyérfű
2 gerezd fokhagyma
1 és ⅓ fej apróra vágott sonkahagyma
1 evőkanál fehér ecet

Elkészítés:

1. Az üreges kalmárt hosszában félbevágjuk, és szétnyitva kiterítjük a belső oldalával fölfelé. A kalmár egész felületét rombuszmintára beirdaljuk, de nem túl mélyen, nehogy átvágjuk a húst, majd 5 cm-es négyzetlapokra vágjuk. Az ecettel és 1 liter vízzel együtt egy tálba tesszük, és 10 percig ázni hagyjuk, majd leöblítjük, lecsepegtetjük és félretesszük.

2. A tamarindot a maradék vízzel együtt egy tálba tesszük. 5 percig ázni hagyjuk, puhulás közben szétnyomkodjuk a pépet. Leszűrjük, a kemény darabokat kidobjuk.

3. A sonkahagymát, chilit, fokhagymát, fenyérfüvet, gyömbért és a garnélakrémet 1 teáskanálnyi olajjal együtt kisebb háztartási gépben vagy mozsárban simára keverjük, majd hozzávegyítjük a római köményt.

4. Erős lángon felforrósítunk egy teflonbevonatú wokot, beleöntünk 1 evőkanálnyi olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán. Beletesszük a fűszerkrémet, és 5 percig pirítjuk, amíg illatozni kezd, üveges lesz, és a folyadék is elpárolog. Kivesszük a wokból.

5. A wokot újból erősen felhevítjük, beleöntjük a maradék olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán. Kis adagokban beledobjuk a kalmárt, keverés közben 1-2 perc alatt átsütjük, majd kivesszük.

6. Közepesre mérsékeljük a lángot, majd hozzáadjuk a fűszerkrémet, a leszűrt tamarindos folyadékot és a cukrot. 2 percig kevergetjük, amíg a mártás alkotórészei jól összevegyülnek. Visszatesszük a kalmárt a wokba, és 1 percig pároljuk, amíg jól összekeveredik a mártással, és átmelegszik. Párolt rizzsel tálaljuk.

Ehhez a recepthez használjunk teflonbevonatú vagy nemesacél-wokot, mivel a tamarindpüré kémiai reakcióba lép a közönséges acélwok fémrészeivel, és csúnyán elszínezi az ételt.
Indonéz sambal kalmár
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2281 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Indonéz sambal kalmár
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
lexikon